İnternet bankacılığına sıkı yönetim geliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Eylül 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), internet bankacılığı ve ATM'ler aracılığı ile yapılan dolandırıcılıkları önlemek için güvenlik önlemlerini belirleyen bir düzenleme hazırladı.

Buna göre bankalar müşterileri internet bankacılığının risklerine karşı önceden uyaracak. Müşterilere uygulanan kimlik doğrulama mekanizmasında şifre/parola bilgisi, parmak izi, imza gibi birbirinden bağımsız en az iki bileşen kullanılacak.

BDDK'nın "Bankalarda Bilgi Sistemleri Yönetiminde Esas Alınacak İlkelere İlişkin Tebliğ"i, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ, 1 Ocak 2008'den itibaren yürürlüğe girecek.

Riskler müşteriye anlatılacak

Yeni dönemde bankalar tarafından sunulan elektronik bankacılık/alternatif dağıtım kanalları (internet, telefon, televizyon, WAP/GPRS, Kioks, ATM...vs) hizmetlerinden yararlanacak müşteriler, hizmetlere ilişkin şartlar, riskler ve istisnai durumlarla ilgili olarak açık bir şekilde bilgilendirilecek.

Buna ek olarak bankanın söz konusu hizmetlere ilişkin risklerin etkisini azaltmaya yönelik benimsediği güvenlik prensipleri ve bu risklerden korunmak için kullanılması gereken yöntemler müşterinin dikkatine sunulacak.

İnternet bankacılığına ilişkin her türlü altyapı bankanın bilgi sistemlerinin bir parçası olarak değerlendirilecek.

Bu çerçevede, güvenlik kontrollerinin yeterliliğini test etmek üzere bağımsız ekiplere, en az yılda bir kez olmak üzere, internet bankacılığı faaliyetleri kapsamındaki sistemler için sızma testleri yapılacak.

Bankalar, ATM cihazlarına ilişkin hırsızlık, sahtekârlık, fiziksel saldırı gibi tehditlere ilişkin riskleri minimize edecek önlemleri tesis edeceklerler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber