Bakan Çelik: Van'a torpil yapmadık, sayılar ortada

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 15 Eylül 2007 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni eğitim dönemi öncesinde planlanan değişiklikleri Ankara'nın Gündemi programında anlattı. Bakan Çelik ÖSS'nin değiştirileceğini ve okul başarısının çok etkili hale getirileceğini söyledi. Çelik, mesleki eğitimi yüzde 28'lerden yüzde 50'lere çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

İhlas Ankara Medya Grup Başkanı Nuri Elibol ve TGRT HABER TV Ankara Temsilcisi Murat Odabaş'ın hazırlayıp sunduğu Ankara'nın Gündemi programında eğitim konusu masaya yatırıldı. Çelik, ?okulların tamiratında geç kalındığı, atamalarda torpil yapıldığı, fakülte açarken popülist hareket edildiği? iddialarına açıklık getirdi.

Van'daki öğretmen atamalarında iltimas yapıldığı iddialarının da doğru olmadığını belirten Çelik, Van'da 39 öğrenci başına bir öğretmenin Şanlıurfa'da 36 ve Hakkari'de 33 öğrenci başına bir öğretmenin düştüğüne dikkat çekti. Çelik, öğretmen atamaları yapılırken ihtiyacın göz önünde bulundurulduğunu kaydetti.

Van'a torpil yapmadık

Van'da 7 bin 885 öğretmenin olduğunu aynı düzeyde olan Balıkesir'de 10 bin 924 öğretmenin Erzurum'da ise 8 bin 572 öğretmenin görev yaptığını ifade eden Çelik, bu rakamların Van'a bir torpil yapılmadığının da göstergesi olduğunu dile getirdi. Bu yılın sonuna kadar 10 bin öğretmen atamasının daha yapılacağını vurgulayan Çelik, sıralamanın İstanbul, Van, Ağrı, Hakkari ve Şırnak şeklinde olacağını açıkladı.

Çelik, öğretmen eksiğinin olduğu illerin yanı sıra 12 bin fazla öğretmenin olduğunu söyledi. Bu öğretmenlerin neden atanmadığı sorusunun sorulduğunu belirten Çelik, ?Biz göreve geldiğimizde 23 bin bankamatik öğretmen vardı. 80 bin öğretmenin iş gücünden yararlanamıyorduk, fazlalıklar eritildi. Depo öğretmen uygulamasına son verildi ve öğretmenlerimizden faydalanmaya başladık? dedi. Şu anda nokta atama yaptıklarını ifade eden Çelik, nokta atamalar sayesinde atamaların geri döndürülemediğini ve torpilin kalktığını kaydetti.

Bütün atamalar elektronik

Çelik, ABD'deki bir üniversitede yapılan araştırmada Türkiye'nin e-devlet sisteminde dünya sekizincisi olduğunu bunda Milli Eğitimin payının önemli olduğuna dikkat çekti. Bütün atamaların elektronik ortamda yapıldığına dikkat çeken Çelik, bunun önemli bir başarı olduğunu söyledi. Çelik bu sene mesleki eğitim alanında başvurularda patlamanın yaşandığını, bu alanda öğretmen alımının da artacağını dile getirdi.

OKS'de İngilizce soruları

Bakan Çelik, OKS sınavının öğrencinin 6-7-8 seviyesini ölçen bir sisteme göre yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Çelik, öğrencinin diploma notunun da eklenerek başarısını belirleneceğini, başarının sadece iki-üç saatlik bir sınavla belirlenemeyeceğini söyledi. Çelik, bu seneki OKS sınavında İngilizce sorularının da olacağını bildirdi.

Hazırlanan Sivil Anayasa çerçevesinde yükseköğretimle ilgili 130. ve 131. madde de gerekli değişikliklerin yapılacağını? ifade eden Çelik, ?Yükseköğretimin ihtiyaç duyduğu o üniversite reformu da gerçekleştirilecektir? dedi.

ÖSS sınavında OKS ye benzer düzenleme yapacaklarını vurgulan Çelik, öğrencinin okul başarısının üniversiteye girişte daha önem kazanacağını ifade etti. YÖK'ün de bu sistemin böyle devam etmeyeceğinin bilincinde olduğuna dikkat çeken Çelik, ?ÖSS'yi yıllara yayan, okula ve müfredata bağlayan sistemi getireceğiz? diye konuştu.

Mesleki eğitime öncelik

Bakan Çelik, öğrenciler için çok sık af çıkarılmasından yana olmadığını söyledi. Öğrencinin nasıl olsa af çıkıyor düşüncesiyle çalışmadığını ifade eden Çelik, sadece üniversiteyi kazanan tek dersi kalmış öğrencilere bir şans verdiklerinin altını çizdi. Eğitimde çok sık reformun yapılamayacağını belirten Çelik, ?Eğitimle ilgili hasır altı edilmiş problemleri halının altından çektik çözüm bulduk? dedi.

Çelik, derslik sayısının arttırıldığını okullaşma oranının ve okul öncesi eğitimin yaygınlaştırıldığını dile getirerek, ?İlköğretimde yüzde yüze ulaşmaya çalışıyoruz, bunu sürdüreceğiz. Orta öğretime geçerken yüzde 90'a varmaya çalışıyoruz? şeklinde konuştu. Çelik mesleki eğitimi yüzde 28'lerden yüzde 50'lere çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

> Zorunlu eğitim 12 yıla çıkıyor

İlköğretimde yüzde 100'lük okullaşma oranı hedeflediklerini anlatan Çelik, ortaöğretim, mesleki eğitimde de yüzde 90'lık bir oranı hedeflediklerini söyledi.

Çelik, ?Biz 2012 yılında ortaöğretimde yüzde 90'lık okullaşma oranına vardığımız zaman, artık Türkiye kesintili olmak üzere 12 yıllık zorunlu eğitime geçebilir. Hükümetimiz bunu da hedef olarak koymuştur? diye konuştu. Çelik, hükümetleri döneminde 32 devlet, 7 vakıf üniversitesi kurulduğunu hatırlatarak, üniversite bulunmayan 9 vilayete de üniversite açacaklarını söyledi.

> Üniversiteler YÖK kararıyla açılır

Üniversite açılırken siyasilerin popülist davrandığı eleştirilerine de cevap veren Çelik, bir üniversite açılırken üniversite senatosunun karar verdiğini buna artı olarak YÖK'ün teklifinin ve olumlu görüşünün de alındığını söyledi. Hükümet olarak bir üniversite açılırken fen-edebiyat fakültelerinin açılması zorunluluğunun önüne geçmek istediklerini ifade eden Çelik, bu dönemde açılan bütün fakültelerin imzalarının önceki dönemlerde atıldığına dikkat çekti. Çelik, YÖK'ün Türkiye'nin kanayan bu yarasına bir merhem bulmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber