Geçen hafta hisse senetleri %3,20 değer kazandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2007 14:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri, geçen hafta ortalama yüzde 3,20 oranında değer kazandı.

ABD'de oldukça düşük açıklanan istihdam verileri sonrası artan resesyon kaygılarıyla İMKB haftaya yurt dışı piyasalara paralel bir düşüşle başladı. Ancak Salı günü Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin mevcut faiz indirim beklentilerini değiştirmeyen konuşması öncesi yurt dışı genelinde hakim olan iyimserlikle yeniden pozitif bir görünüm kazanan İMKB'de, Perşembe günü yurt dışı piyasaların desteğiyle yaşanan yükseliş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sürpriz faiz indirim kararı ile haftanın son işlem gününde ciddi ölçüde güçlendi.

İngiltere Merkez Bankasının ülkenin en büyük konut kredisi kullandırıcısı olan Northern Rock'a acil nakit yardımında bulunduğu haberinin, tutsat (mortgage) kaynaklı tedirginlikleri tekrar artırması üzerine Avrupa piyasalarında Cuma sabahından itibaren etkili olan sert düşüşler ise ABD borsalarındaki hafif toparlanmalarla birlikte etkisini kaybetti.

Hisse senetleri haftaya ortalama yüzde 1,02'lik düşüşle başladı. Salı günü ortalama yüzde 1,54 artan Endeks, Çarşamba günü ortalama yüzde 0,13 geriledi. Perşembe günü yüzde 0,91 artan Borsa, Cuma gününü de ortalama yüzde 1,89 artışla tamamladı.

Uzmanlar, uzun süredir ağırlıklı olarak 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisini satın alan piyasalarda, başta FED'in 18 Eylül'de gerçekleştireceği faiz toplantısı sonuçları ve ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin, önümüzdeki hafta yurt içinde de yönü belirleyecek en önemli gündem maddeleri olduğunu kaydediyor.

Borsa, iniş-çıkışlı bir haftayı geride bıraktı. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası'ndaki oranlarda düşüş eğilimi gözlendi. YTL karşısında dolar ve avro geriledi. Altın fiyatları geçen hafta yerinde saydı. Mevduat faizlerinin ortalamalarında herhangi bir değişim olmadı.

İMKB Ulusal-100 Endeksi, hafta boyunca 1.570,49 puan artışla 49.050,42 puandan 50.620,91 puana çıktı. Hisse senetlerindeki haftalık ortalama artış yüzde 3,20 olarak gerçekleşti.

Geçen hafta YTL karşısında tüm döviz türleri değer yitirdi. İstanbul serbest döviz piyasasında alınıp satılan ABD Doları Yeni Türk Lirası karşısında yüzde 2,40, avro da yüzde 1,57 oranında düştü.

Kapalıçarşı'da alınıp satılan 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı ile Cumhuriyet altınının satış fiyatı haftalık bazda herhangi bir değişim göstermedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber