Erdoğan, öğretmenlere müjde vermedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Eylül 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk zil Erdoğan'dan

2007-2008 eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle Karakusunlar İMKB Anadolu Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenen törene katılan Erdoğan, "Eğitimde Şişli ile Şemdinli'nin teknik imkânları hemen hemen aynı" dedi

ANKARA Milliyet

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, en alt ve en üst sosyal kesimler arasındaki makasın 2002'deki kadar açık olmadığını ve giderek daraldığını savunarak, "Bugün Şişli'de okuyan öğrencimizle Şemdinli'nin bir okulunda okuyan öğrencimiz teknik imkânlar bakımından hemen hemen aynı seviyeye ulaşmıştır" dedi. Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile birlikte 2007-2008 eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle Karakusunlar İMKB Anadolu Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenen törene katıldı.

Öğretmene müjde yok

Öğrencilere yönelik "Okuyun, düşünün, uygulayın, neticelendirin" tavsiyesini yineleyen Erdoğan, öğretmenlere maaş iyileştirilmesiyle ilgili olarak net mesaj vermezken, "Hepsini bir anda çözmemiz mümkün değil, gücümüz buna yetmiyor" dedi.

Eğitime ayrılan bütçenin 2002'de 7.5 milyar YTL iken 2007'de 21.4 milyar YTL'ye çıktığını kaydeden Erdoğan, "Üç misli artış demektir. Türkiye'nin bu dönemde krizle mücadele halinde olduğu düşünülürse, alınan mesafenin ne denli başarılı olduğu ortadadır" diye konuştu.

2008 bütçesinde en büyük payın eğitime ayrılacağını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bütçe rakamlarını artırmak kadar önemli bir şey daha var: O bütçeleri doğru, yerinde ve zamanında kullanmaktır. Öyle adımlar atarsınız, öyle yatırımlar yaparsınız ki biri beşe mal edersiniz. Bizler biri bire mal ettik veya daha uygun şartları, bunları üretmenin başarısını gösterdik."

Erdoğan'ın hedefleri

Erdoğan, 2013 yılı için konulan hedefleri şöyle sıraladı:

İlköğretimde okullaşma yüzde 100'e, okulöncesi eğitimde yüzde 50'ye ulaştırılacak.

Tekli öğretime geçilecek.

Derslikler 30 öğrencili olacak.

Zorunlu eğitim kesintili ve yönlendirmeli olarak 12 yıla çıkarılacak.

Ders müfredatları yenilenecek.

Her ilde bir, metropol şehirlerde birden fazla fen lisesi açılacak.

Sosyal bilimler liseleri 16'ya çıkarılacak.

Anadolu öğretmen lisesi sayısı 200'e yükseltilecek.

Öğretmene konut

Erdoğan, "Öğretmenlerimizin hayat standartlarını yükseltmek için ne gerekiyorsa adım adım yapıyoruz. Öğretmenlerimizin konut sahibi olması için geliştirilen projeler gündemimizde, bunun adımlarını attık" diye konuştu.

Öğrencinin zengini fakiri olmaz

Başbakan Erdoğan, 411 milyon ders kitabını ücretsiz dağıttıklarını ancak "Zengine niye veriyorsunuz" diye eleştirildiklerini öne sürerken "Öğrencinin zengini fakiri olmaz. Hepsine devlet olarak yükümlülüğümüz, sorumluluğumuz var" dedi.

Kitap bulamazdım

2007-2008 eğitim-öğretim yılını Avea tarafından yaptırılan okulun zilini çalarak başlatan Erdoğan, öğrenciliğinde kitap bulamadığını, teksirle idare ettiğini söyledi. Erdoğan Avea'nın yaptırdığı bilişim sınıfını açarken de, "Şu anda 101. sınıfı açıyoruz. Temennimiz yıl sonuna 200'e tamamlanması" dedi.

Meslek yüksek okullarının cazip hale getirileceğini de belirten Erdoğan, "Hedefimiz, mesleki ve teknik eğitimin genel ve ortaöğretimdeki oranını asgari yüzde 50'ye çıkarmak" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti: "Okullara 550 bin bilgisayar gönderdik. Yüksekova'dan İpsala'ya okullarımıza ADSL internet bağlantısı yapıldı. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla devletin imkân ve kaynaklarını hiçbir bölge, zümre ayırt etmeksizin eşit derecede hizmete açtık. Anayasamızda yer alan sosyal devlet ilkesi ki, her zaman ihmal edilmiş... Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olmanın idrakini, ülkemizin 780 bin kilometrekaresinde hamdolsun hâkim kıldık. Devletle millet arasındaki duygu bağı, hukuk temelinde sağlamlaştı ve karşılıklı güven tesis edildi."

Neden açılış için meslek lisesi seçildi?

Fotoğraf: ALTAN BURGUCU

Çelik, açılış için meslek lisesinin seçilme nedenini "59. hükümet döneminde 750 mesleki ve teknik öğretim okulu, 2 bin 690 program açıldı. Hükümetimizin mesleki ve teknik eğitime verdiği önemi göstermesi bakımından çok önemli" sözleriyle açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber