Zihinsel engelliler 'ZEMESROL' projesi sayesinde eğitilecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün yaptığı yazılı açıklamada, Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri çerçevesinde kısa adı 'ZEMESROL' olan 'Zihinsel Engelli Bireylerin Mesleki Eğitimlerinin Sağlanarak Toplum İçinde Aktif Rol Almaları' başlıklı bir proje hazırlandığını söyledi.

Projenin yerel ortakları olan Uşak Zihinsel Özürlüleri Eğitme ve Koruma Derneği tarafından de desteklendiğini söyleyen Recep Düzgün, amaçlarının zihinsel engellileri meslek edindirerek sosyalleşmelerine katkı sağlamak olduğunu ifade etti. Proje için Hollanda Tilburg'da bulunan Fontys Hogeschole ile ortaklık kurulduğunu söyleyen Düzgün, "Proje kapsamındaki yararlanıcıların belirtilen ülkedeki çalışmaları yerinde görmeleri ve bu alanda ülkemizde faaliyet gösteren eğitim kurumları ve işletmeler ile işbirliği yapmaları hedeflendi. Haziran ayında Hollanda'nın Tilburg kentinde gerçekleşen değişim faaliyetine Vala Gedik İlköğretim ve İş Okulundan öğretmen arkadaşlar katıldı. Değişim süresince Holanda-Tilburg'da, ev sahibi Fontys Hogeschole tarafından oluşturulan çalışma programına bağlı olarak Fontys ile birlikte çalışan özel eğitim okullarına , rehabilitasyon merkezlerine , mesleki eğitim kuruluşlarına ve zihinsel engelli bireylerin çalışması için kurulmuş korumalı ve desteklenmiş işyerlerine ziyaretler yapıldı. Ülkemizdeki iş okulu yönetmeliği ile ev sahibi ülkenin uyguladığı yönetmeliğin örtüştüğü ancak uygulama ile ilgili bir takım farklılıklar olduğunu gördük. Ayrıca kurumumuzun hitap ettiği kitle göz önüne alınarak, ev sahibi ülkedeki ilköğretim ve lise düzeyinde eğitim veren özel eğitim kurumları ve iş okulları da ziyaret edildi. Yeni eğitim-öğretim materyalleri ile ilgili zenginleştirme çalışmaları da yapıldı" dedi.

Proje sayesinde daha fazla zihinsel engelli öğrencinin eğitilerek istihdam kazanmasını sağlama fırsatı bulacaklarını da söyleyen Milli Eğitim Müdürü Düzgün, "Uşak ilinde mesleki eğitim alan zihinsel engelli öğrenciler ve Uşak ilinde, öncelikle üretim döngüsü içinde basit iş niteliğindeki işleri yapabilecek iş gücüne ihtiyaç duyan işletmeler olan proje sonunda zihinsel engelli bireylerin tüketici kişi kimliğinden çıkıp, kendine yetebilen ve üretebilen kişiler haline gelmelerinin yanı sıra işletmelerde ihtiyaç duyulan basit işlem basamaklarını yerine getirebilecek ve kalifiye elemana ihtiyaç duyulmayan dallarda istihdamları sağlanarak iş yerlerinde verim artışı sağlanması, böylece işletmelerin de mali olarak rahat hareket ederek daha fazla zihinsel engelli birey istihdam edebilmesi beklenmektedir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber