Alınan besinler kemik sağlığını etkiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kemik sağlığının vücuda alınan besinlerle doğrudan ilişkisi olduğunu belirten uzmanlar, "Kemik sağlığımızı özellikle kalsiyum, D vitamini ve protein içeren besinler etkiler." uyarısında bulunuyor.

Bursa Acıbadem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr.Nadir Şener, kemik yoğunluğu ve kalitesinde zirve değerlerin 17 ile 35 yaşlar arasında kazanıldığını, bu yaşlar arasında kazanılan kemik kitlesinin insanın gençliğinde kazanıp bankaya yatırdığı paraya benzediğini söyledi. Doç. Dr. Şener; "İlerleyen yaşında bu parayı yani kemik kitlesini kullanarak sağlığını koruyacaktır. Çünkü 35 yaşından sonra kemik kitlesi hep kayıp yönünde ilerler. Bundan dolayı genç yaşlarda özellikle de ergenlik çağında beslenme insanın tüm hayatı boyunca kemik sağlığını etkileyecek sonuçlar doğurur." dedi.

Kemiklerimizin asıl yapıtaşını kalsiyum ve proteinlerin oluşturduğuna dikkat çeken Şener, şunları söyledi: "Vücudumuzdaki kalsiyumun yüzde 99'u kemiklerimizde yer alır. Kemiklerimizin kalsiyum ihtiyacı büyüme döneminde, hamilelikte ve menapoz sonrasında daha fazladır. Kalsiyum ihtiyacı süt ve süt ürünlerinden, koyu yeşil yapraklı sebzelerden, kuruyemişlerden ve baklagillerden sağlanabilir. Kemik yapısında proteinler de kemiğin esnekliğini ve kalsiyum kristallerinin bir arada durmasını sağlarlar. Proteinler ise hayvansal gıdalar, yumurta, balık ve baklagillerden elde edilebilir. Kemiklerimize kalsiyumun yerleşmesinde D vitamini önemli rol oynar. Kalsiyumun kemiklere yerleşmesinde sportif aktivite ve hareketliliğin de önemli yeri vardır. D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışığıdır. Güneş ışığı sayesinde cildimizde D vitamini oluşturulur. Diğer D vitamini kaynakları ise balık, balık yağı ve yumurtadır. Sonuç olarak genç erişkinlerin doğru ve yeterli beslenmesi, güneş ışığına maruz kalması ve sportif aktivite göstermeleri kemik sağlığı için kaçınılmazdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber