İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı okulların güvenliği protokol yaptı

Haber Giriş : 20 Eylül 2007 14:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İçişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında, okullarda güvenli ortamın sağlanması amacıyla koruyucu ve önleyici güvenlik tedbirlerinin güçlendirilmesine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, törende yaptığı konuşmada, yeni eğitim öğretim yılının başladığını hatırlatarak, tüm öğrencilere hayırlı olmasını diledi.

2006 yılında ilk ve ortaöğretim kurumlarında şiddet olayları çıkması üzerine bakanlığın diğer ilgili kuruluşlarla da işbirliği yaparak harekete geçtiğini anımsatan Çelik, şiddetin eğitim kurumlarında önlenmesi için eylem planı hazırladıklarını belirtti. 2004 yılından itibaren rehberlik hizmetlerini yeniden ele aldıklarını, düzenlediklerini ifade eden Çelik, bu kapsamda Türkiye çapında Rehberlik Araştırma Merkezleri kurduklarını söyledi.

Çelik, öğrencilerin haftanın 30 saatini okulda geçirdiğini belirterek, çocukların zamanının çoğunun okul ortamının dışında geçtiğini ifade ederek, bu nedenle şiddete yönelik tedbirlerin sadece okullarda alınmasının yeterli olmayacağını belirtti.

''Okullardaki şiddetin en önemli faillerinden biri başarısız öğrencilerdir'' diyen Çelik, dersle uğraşmayan, kütüphaneye gitmeyen öğrencilerin başka işlerle uğraştığını, araştırıldığı zaman bir şiddet olayına katılan çok başarılı bir öğrencinin bulunamayacağını söyledi.

Öğrenci affı konusuna da değinen Çelik, ''Sınıfta kalan öğrenciye af yok. Bütün kendisine sunulan imkanlara rağmen ısrarla sınıf geçmiyorsa, biz bu gençlerimizi okul dışına itmeyeceğiz. Onları açık liseye yönlendireceğiz. Bunun da uygulamasına başladık. Başarısız olan öğrenciler ne yazık ki bu tür olaylara daha meyillidir'' diye konuştu.

Çelik, bakanlıkça yapılan bir araştırmada, öğrencilerin yüzde 96.7'sinin evle okul arasında şiddete maruz kaldığının ortaya çıktığını da söyledi.

-İÇİŞLERİ BAKANI ATALAY-

İçişleri Bakanı Beşir Atalay da yeni eğitim öğretim yılının hayırlı ve verimli olmasını diledi.

Önceki senelerde, özellikle 2004 ve 2005 yıllarında, okullarda asayişle ilgili olayların gündeme geldiğini ve bu konu üzerinde derin tartışmaların yapıldığını anlatan Atalay, konunun TBMM gündemine taşındığını ve bu konuda komisyon kurularak gerekli çalışmaların yapıldığını belirtti.

Güvenlik konusunda en büyük sorumluluğun Emniyet Teşkilatına ait olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı Atalay, okullardaki güvenliğin daha farklı olduğunu, daha hassas ve farklı bir sitemin uygulanması gerektiğini belirtti.

Atalay, bugüne kadar alınan tedbirlerin gözden geçirildiğini, özellikle büyükşehirlerin emniyet müdürleri, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ve konunun ilgilileriyle çalışmalar gerçekleştirilerek bir eylem planı hazırlandığı kaydetti. Bu eylem planında daha organize, daha etkili, özellikle koruyucu ve önleyici tedbirlerin ön plana çıktığını ifade eden Beşir Atalay, yeni dönemde Emniyet Teşkilatının trafik dahil tüm çalışmalarında, koruyucu ve önleyici tedbirlere öncelik vereceklerini söyledi.

İçişleri Bakanı Atalay, öğrencileri, korkutmadan, sevgiye, ilgiye dayalı tedbirler alarak suçtan ve zararlı alışkanlıklardan korumaya çalışacaklarını ifade etti. Her okulda bir güvenlik elemanının olacağını belirten Atalay, şunları kaydetti:

''Nokta denetimlerle bu tedbirler daha etkin sürdürülecek. Bu konuda medya desteği çok önemli münferit olayları abartılı işlemek yerine, olumlu gelişmelerin ön plana çıkartılması bu projeye önemli katkı sağlayacaktır. Bu protokol ile bütün güvenlik tedbirler daha planlı, daha sistematik, daha etkin hale gelecek.

Özellikle okul çevresine ağırlık verilecek. Gençlerimizi iyi yetiştirebilirsek yarınlara daha umutlu bakabiliriz. Bundan sonra gençlerimiz okullarına endişelenmeden korkmadan gitsinler, velilerin de okula gönderdikten sonra akılları çocuklarında kalmasın. Amacımız böyle bir ortamı sağlamak.'' Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal da Türkiye'de 15 milyon ilk ve ortaöğretime devam eden öğrencinin bulunduğunu belirterek, ''Amacımız bu öğrencileri huzurlu en iyi şekilde yetiştirmek için huzurlu güvenli bir eğitim ortamı sağlamaktır'' dedi. Önceki dönemlerde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Emniyet Teşkilatı'nın çeşitli sivil toplum örgütlerini ve ilgili kesimlerin bu yönde çalışmalar yaptığını hatırlatan Köksal, imzalanan protokolle ayrı ayrı yapılan bu çalışmaların bir bütün haline geleceğini söyledi.

-PROTOKOLÜN KAPSAMI-

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanı Yardımcısı Müslüm Saylı ise okullarda güvenli ortamın sağlanmasına yönelik protokole ilişkin bilgi verdi.

Protokolün amacının ilgili tarafların işbirliği ve koordinasyonunda, okullardaki mevcut güvenlik önlemleri analizleri yapılarak, koruyucu ve önleyici güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi olduğunu belirten Saylı, protokolün, Çocukları Koruma Kanunu, Milli Eğitim Bakanlığının eylem planı ve TBMM'nin okullardaki şiddetin önlenmesine yönelik komisyon çalışmalarının öncelikli olarak değerlendirilerek hazırlandığını anlattı.

Buna göre, protokol kapsamında oluşturulacak yeni uygulamalar şöyle:

Emniyet ve okul görevlilerinden her okulun güvenlik konularını yakın takip edecek, gerektiğinde ilgili birimlerle en kısa sürede irtibata geçerek, meydana gelebilecek güvenlik sorunlarına gecikmeden müdahaleyi sağlayacak ''Okul Güvenliği İrtibat Görevlileri'' belirlenecek. Bu görevliler özel eğitimden geçirilecek.

Krize müdahale ekipleri oluşturulacak. Bilgi sisteminde toplanacak verilerin değerlendirilmesi yapılarak, okullardaki şiddet, şiddet içerikli ve diğer olayların iç ve dış faktörel nedenlerinin tespitine yönelik bilimsel tespitler yapılarak, kalıcı çözümler üretilecek.

Elde edilecek verilerden hareketle ülke ve il boyutlarında Coğrafi Bilgi Sistemi kullanılarak şiddet içerikli olayların risk dağılımı haritaları oluşturulacak.

Konuyla ilgili kamuoyunun duyarlılığını artırmaya yönelik ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlenecek. İdeal güvenlik önlemlerinin alınabilmesi için ''Örnek Okul Güvenliği Modelleri'' oluşturulacak.

Ülke genelinde Emniyet ve Milli Eğitim teşkilatlarınca kullanılacak ve uygulamada standartlaşmayı sağlayacak ''Eğitim Ortamlarının Güvenliğinin Sağlanmasına Yönelik Ulusal Uygulama Rehberi'' hazırlanacak.

-ALINACAK ÖNLEMLER-

Polis, öncelikle okul giriş çıkışlarında trafik ve asayiş yönünden önlemler alacak.

Okulun yakın ve uzak çevresinde önlemler alınacak. Öğrenciler şiddet ve şiddet içeren eylemlere karşı korunacak. Öğrencilerin madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı korunmasına yönelik önlemlerin yanı sıra okulların yakın çevresinde bulunan umuma açık yerler ile park ve bahçelere yönelik denetimler yapılacak.

Zararlı elektronik oyunların olumsuz etkilerine yönelik tedbirler alınacak. Okul servis araçlarına yönelik denetimler artırılacak.

Öğrencilerin ruhsal bedensel ve cinsel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek unsurlardan korunmasına yönelik tedbirler ile yasa dışı örgütsel ve ideolojik faaliyetlerin olumsuz etkilerinden uzak tutulmalarına karşı önlemler alınacak.

Konuşmaların ardından, işbirliğine yönelik protokol imzalandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber