Sonunda sahte gümrük müşavirlerimiz de oldu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Eylül 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uğur DÜNDAR-Hatice DEMİRCAN

İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü, 31 gümrük müşavirinin sahte diplomalı olduğunu belirledi. Bir sahte müşavir, kendini, ilk kez 1956 yılında eğitime başlayan Yenikapı Ortaokulu'ndan 1946 yılında mezun olmuş gibi göstermiş.

2005 yılında yapılan bir ihbarla başlatılan soruşturmada, 4300 gümrük müşaviri ile müşavir yardımcısının ortaokul, lise ve üniversite diplomaları tek tek incelendi. Böylece söz konusu 31 kişinin sınavlara girebilmek için mezuniyet diplomaları yerine, bunların noter tastikli sahtelerini verdikleri belirlenendi.

OLMAYAN OKUL MEZUNU

Yıllarca müşavirlik yaparak birçok önemli belgeye imza atan bir kişinin, kendisini 1946 yılında mezun olmuş gibi gösterdiği Yenikapı Ortaokulu'nun eğitim öğretime 1956 yılında başladığı anlaşıldı. Sahteciler arasında emekli olanların, hatta hayatlarını kaybedenlerin bulundukları belirlendi. Sahtecilerin büyük çoğunluğunun durumu, aradan geçen uzun yıllar nedeniyle zamanaşımına uğradı. 2000 yılı ve sonrasında sahte üniversite diplomalarıyla gümrük müşavirliği ve yardımcılığı yaptıkları kesinleşen iki gümrük müşaviri ile 14 müşavir yardımcısı hakkında ise, cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu ve karneleri iptal edildi.

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı A. Cihangir Onger, soruşturma sırasında 60 yıllık gümrük müşaviri olan 87 yaşındaki babasından bile üniversite diplomasının aslının istendiğini açıklayarak şunları söyledi:

"Maalesef böyle sahtekárlıklar oldu. Gümrük Müsteşarlığı'na verilen mezuniyet belgeleri, noterden onaylı olduğu için resmi kurumlar bunları doğal olarak kabul etmiş. İki sene önce babamdan da diploması istendi. Babam 1944 yılında üniversiteyi bitirmiş. Diplomasını almaya gittiğinde, kayıttaki görevliler şaşırıyor, 'Hayrola amca, bu yaşta niye diploma istiyorsunuz' diye takılıyorlar. Sonunda mezuniyet belgesini bulup verdik. Böyle bir soruşturmanın başlamasını doğru buluyorum, çünkü dünyanın her yerinde sahtekárlar, ahlaksızlar var. Ne mutlu ki 5000 civarındaki gümrük müşaviri ve yardımcısı arasında sadece 31 kişinin diploma sahteciliği yaptığı ortaya çıktı."

İmzaları gümrükte her kapıyı açıyor

Gümrük müşavirleri, temsil ettiği kamu kurumu ya da özel şirket adına gümrüklerde dilekçe vermeye, taahhütte bulunmaya, depozito yatırmaya, malları kontrol etmeye, beyanname vermeye ve imza atmaya yetkili kılınıyor. Gümrük müşavir yardımcıları ise, gümrüklerde her türlü iş takibi yapabiliyor ama, müşavir gibi imza atamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber