Nutuk'un ders kitaplarından çıkarıldığı iddiaları yalanlandı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Eylül 2007 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Nutuk'un ders kitaplarından çıkarıldığı iddiaları yalan çıktı. İki yıldır dağıtılan 8. sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabında Nutuk'tan 5 ayrı parçaya yer veriliyor.

YAKUP BULUT / ANKARA

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplanması isteğiyle soru önergesi haline getirdiği ilköğretim 8. sınıf İnkılap Tarihi kitaplarından Nutuk'un çıkarıldığı iddialarının doğru olmadığı belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nun 20.5.2005 tarihli onayıyla 2 yıldır ders kitabı olarak tüm 8. sınıf öğrencilerine ücretsiz dağıtılan Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabında Nutuk'tan bölümlere yer verildiği gibi Nutuk'un orjinal elyazmasına yer verildi.

5 AYRI YERDE VAR

Kitabın ?Türk İnkılabı? başlıklı dördüncü bölümünde Atatürk'ün yeni Türk harflerinin kabulüyle ilgili düşünceleri Nutuk'tan verildi. Halen İstanbul İnkılap Müzesi'nde bulunan orijinal Nutuk'tan, Atatürk'ün yeni harfleri kullanarak yazdığı bölüm kitabın 140. sayfasında yer aldı.

Kitabın 51. sayfasında Nutuk hakkında temel bilgi verilirken, Nutuk'un ?dinleyenleri adeta büyülediği, Türk tarihinin ölmez eserleri arasında olduğu? ifadeleri kullanılıyor. Kitabın 99. ve 100. sayfalarında Nutuk'taki Atatürk ile İnönü arasındaki karşılıklı telgraflar yer alıyor. 113. sayfada Atatürk'ün Mudanya Konferansı hakkındaki görüşleri, 123. - 124. sayfada Halifeliğin kaldırılması bölümü,186. ve 187. sayfada da gençlikle ilgili bölümler Nutuk'dan anlatılıyor.

İDDİA ADD'DEN ÇIKTI

Nutuk'un ders kitaplarından çıkarıldığı iddiasını ilk olarak Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ortaya attı. ADD Bilim Kurulu'nun konuyu incelediğini belirten ADD Balıkesir Şube Başkanı Mürüvvet Keleş, Prizma Yayıncılık'a ait bir kitapta Nutuk'un yer almadığını öne sürmüştü. CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan öğrencilere ?Nutuk'suz İnkılap Tarihi kitabı? dağıtıldığı iddiasını TBMM'ye taşıyan isim oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yetkilileri ADD'lilerin ve CHP'lilerin ders kitaplarını başka kitaplarla karıştırmış olabileceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber