Mersin Üniversitesi öğrencileri yurt olmadığı için zor günler yaşıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2007 18:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MEÜ'DE 21 BİN ÖĞRENCİ YURT OLMADIĞI İÇİN ZOR GÜNLER YAŞIYOR

- YETERLİ YURT OLMADIĞI İÇİN EV TUTMAK ZORUNDA KALAN ÖĞRENCİLER, EV KİRALARINDAN ŞİKAYETÇİ

- MEÜ REKTÖRÜ PROF. DR. SUHA AYDIN:

- "TÜRKİYE'NİN HİÇBİR YERİNDE BÜTÜN ÖĞRENCİLERİNİ YURTLARDA BARINDIRAN BİR ÜNİVERSİTE YOK"

- "ÖĞRENCİLER, KENDİ BAŞLARINA BUYRUK BİR YERDE KALMAYI DAHA ÇOK TERCİH EDİYORLAR"

- MERSİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ AZİZ ERSOY:

- "İDEOLOJİK YÖNDEN YURTLARIN DENETİMLERİNİ YAPIYORUZ"

- "ÖĞRENCİLERİN KONTROLÜ İÇİN KREDİ YURTLAR KURUMU'NUN KAPASİTESİNİ ARTIRMASI GEREKİR"

(FOTOĞRAFLI)

ÖMER TEMİZ

MERSİN (İHA) - Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) 2007-2008 öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrencilerin kalacak yer sorunu dikkat çekiyor. MEÜ'de bu yıl 25 bin öğrenci eğitim alırken, devlet ve özel yurtlara ait öğrenci kapasitesinin 4 bin öğrenciye hizmet vermesi, geriye kalan 21 bin öğrenciyi ve ailelerini kara kara düşündürüyor. Özellikle bu yıl üniversiteye kayıt yaptıran 8 bin yeni öğrenci ise hiç tanımadıkları öğrenciler ile ev tutmak zorunda kalıyor.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, MEÜ'de bu yıl toplam 25 bin öğrenci eğitim görecek. Mersin genelinde Milli Eğitimi Bakanlığı'na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda toplam bin 457 öğrenci için yatak bulunurken, bunların dışında yüksek öğretim kurumları için 17 özel yurt bulunuyor. Bu özel yurtlar ise 2 bin 701 öğrenci kapasiteli. Mersin genelinde devlet yurtları ve özel yurtlar, sadece 4 bin 158 öğrenciye yetiyor. Yurtlara yerleşemeyen 21 bin öğrenci için ise, öğretim yılının başlangıcı tam bir

kabusa dönüyor. Bu yıl yeni kayıt yaptıran 8 bin öğrenciden yurtlara yerleşemeyenler, hiç tanımadıkları öğrencilerle ev tutmak zorunda kalırken, üniversiteye yakın yerlerde ise ev sahiplerinin öğrencilere kiraları yüksek tuttuğu görülüyor. Maddi durumu iyi olmayan öğrenciler için yeni üniversite hayatı tam bir kabusa dönüşürken, aileler ise devletten çözüm bekliyor.

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Türkiye'nin hiçbir yerinde bütün öğrencilerin tamamını yurtlarda barındıran bir üniversite olmadığını söyledi. Yurt yapma yetkisinin sadece devlete ait olduğunu hatırlatan Aydın, "Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bu konuda bir teşebbüste bulunduk. Mersin Valiliği, Özel İdare Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı da bize destek verdi. Yenişehir Yerleşkesi içerisinde 40 dönümlük bir alanı yurt yapılmak üzere kendilerine tahsis edebileceğimiz söyledik. 2007 yılı

bütçesinde de bu yurt plana alınacaktı ancak, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü yetkilileri bir prensip kararı alarak, son depremde hasara uğrayan yurtların onarımı için para ayrıldığını, bu yurt yapımına başlanmayacağını söylediler. Böylelikle yeni yurt da şimdilik askıda kaldı" dedi.

Mersin'de sadece yaz aylarında kullanılan bol miktarda boş konut olduğuna dikkat çeken Aydın, "Bunlar yaz aylarında dolu oluyor ama, eğitim-öğretim döneminde hepsi boş. Öğrenciler orada çok iyi konutlarda ve çok ucuz imkanlarda kalabilirler ancak, öğrenciler şehirdeki yaşamı tercih ediyorlar. Ayrıca, öğrenciler kendi başlarına buyruk bir yerde kalmayı daha çok tercih ediyorlar" diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy ise özel yurtlar ve devlet yurtlarının denetimlerini milli eğitim müdürlüklerinin yaptığını belirterek, "Biz de Mersin'deki yurtlarda, gerekli elemanların çalışıp çalışmadığı, çocukların zamanında giriş-çıkış yapıp yapmadıklarını ve binanın işleyiş tarzını denetliyoruz. Ayrıca, ideolojik yönden yurtların denetimlerini de polis, asker ve müdürlüğümüzden oluşturduğumuz komisyonlarla sıkı bir şekilde denetliyoruz" dedi.

Eğer Milli Eğitim Bakanlığı'nın temel kanunlarına aykırı tutum ve yaklaşımı olan yurtlar var ise, bunları da geçici veya sürekli olarak kapattıklarını anlatan Ersoy, şunları söyledi:

"Öğrencilerin güvenli bir ortamda eğitimlerini sürdürmeleri için gerek özel sektör gerekse devlet sektörü olsun bunların sağlıklı olmasına özen gösteriyoruz. MEÜ'ye gelen öğrenci potansiyeline göre Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarının kapasitesi çok düşük. Bunu da özel sektör kapatmaya çalışıyor fakat, onların kapasitesi de buna yeterli gelmiyor. Genelde öğrenciler 2-3 kişi bir araya gelerek ev tutuyorlar. Öğrencilerin kontrollerinin yapılabilmesi için Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun öğrenci kapasitesini

artırmasında fayda var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber