Aşırı harçlık çocuğu doyumsuzlaştırır

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2007 16:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sosyal çevreleri, ana - baba tutumları, kişisel özellikleri sebebiyle suç işlemeye yatkın ve suç işleme tehlikesi içinde bulunan çocuklar uzmanlar tarafından 'Suça Yönelen Çocuk' olarak adlandırılıyor.

Anne ve babalara "Çocuklarınızın her istediğini yerine getirmeyiniz, çocuklarınıza ahlaki değerleri öğretiniz, çocuklarınıza sorumluluklar veriniz ve çocuklarınızın yanında kavga etmeyiniz. Çocuklarınızı aşağılamayınız, çocuklarınıza aşırı harçlık vererek doyumsuzlaştırmayınız." uyarısında bulanan Bursa Emniyet Müdürlüğü, küçük yaşta ahlaki değerleri öğrenen çocukların suç işleme eğiliminde olmadıklarını bildirdi.

Polise göre, 'zeka geriliği veya gelişimindeki gerilik', 'sosyal eğitimden ve kültürden yoksun olma' gibi nedenlerle çocuklar suça yönlenebiliyor.

Çocuk suçluluğunun, sanayileşme ile orantılı olarak artış gösterdiğini, sanayileşme sonucu hızlı ve düzensiz kentleşmenin, işsizlik, gelir dağılımında eşitsizlik ve geleneklerde sarsılma oluşturduğunu açıklayan Bursa Emniyet Müdürü Tahsin Demir, çocuğu suça iten nedenlerin analiz edilmesinde yarar olduğunu söyledi.

Çevrenin çocuğun hem zihnen, hem bedenen gelişmesini desteklediğine işaret eden Emniyet Müdürü Demir, çocuğun içinde bulunduğu çevrenin, onun sosyal, eğitimsel ve temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorsa çocuğun suça yönelebileceğinin gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Demir şöyle devam etti; "Çocuklarınızın her istediğini yerine getirmeyin. Çocuklarınıza ahlaki değerleri öğretin. Çocuklarınıza sorumluluklar verin. Çocuklarınızın yanında kavga etmeyin. Çocuklarınızı aşağılamayın. Çocuklarınıza aşırı harçlık vererek doyumsuzlaştırmayın."

"Çocuğunuza; çevresine, ailesine karşı sorumlulukları olduğunu öğretin. Çocuklarınız bir suça maruz kaldığında (cinsel istismar v.s.) hemen ilgili makamlara başvurun." diyen Demir, "Gelişim ve zeka düzeyine göre temel cinsel eğitim verin. Çocuklarınıza sevgide ve kızmada ölçülü davranın. Çocuklarınız iyi şeyler yaptığında ödüllendirin. En önemlisi çocuklarınıza karşı asla şiddet uygulamayın." şeklinde konuştu.

Demir, "Çocuğunuza tehlike anında nasıl davranması gerektiğini öğretin. Bireyin toplumsal değer hükümlerini kazandıran, ona ilk sosyal deneyim fırsatını veren aile ortamının gelişim sürecindeki önemi büyüktür. Öncelikle ailelerin çocuklarına karşı takındıkları olumsuz tavırlar çocuğun oluşturacağı kişilik yapısını belirler. Örneğin aşırı hoşgörü ve düşkünlük çocuğu bencil yapar; aşırı koruma çocuğu diğer kimselere bağımlı, güvensiz bir kişi yapar; reddedilen, istenmeyen çocuk sinirli, zayıflara ve küçüklere karşı düşmanca duygulara sahip bir birey olabilir; baskı altında bulundurulan çocuk çekingen, aşırı duyarlı, başkalarının etkisinde kalan bir yapıya sahip olabilir." diye konuştu.

"Ailenin disiplin anlayışının tutarsızlığı, cezaya yer verilmesi, aşırı sert ve otoriter tutum, hoşgörüden uzak ve baskılı disiplin uygulaması ile çocuğu tümüyle dürtü ve isteklerinin doğrultusunda serbest bırakan, aşırı hoşgörülü ya da umursamaz bir yetiştirme tarzı, yanlış ve zararlıdır. " diyen Demir, "Çocuğun sağlıklı bir ruhsal ve toplumsal gelişme göstermesi için ailenin tutarlı bir disiplin uygulaması ve belli ölçüde otoritenin, denetimin varlığı bulunmalıdır. Bozuk aile yapısı da çocuk suçluluğunda önemli etkenlerden biridir. Yıkılmış ya da parçalanmış ailelerden gelen çocuklar ile geçimsizliğin, sürekli karı-koca kavgasının olduğu, babası içki kullanan veya işsiz olan ailelerden gelen ve ailede suçlu bireylerin bulunması durumunda da çocuk suça yönelebilir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber