İlköğretim müfredatı değişiyor...

Haber Giriş : 10 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerin öğrendiği temel bilgi ve becerilerinin, gerçek hayattaki ihtiyaçlarıyla örtüşmesi için harekete geçti. Hazırlanan yeni ilköğretim müfredatına göre öğrencilere okutulacak derslerde, değişen ve eskiyen, çocuğun yaşamında karşılığı olmayan bilgilere yer verilmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenmesini amaçlayan 'nun hazırladığı yeni ilköğretim müfredat hazırladı. Yeni müfredat programında öğrencilerin derse aktif katılımı hedeflenirken, fen ve teknoloji dersinde öğrencileri, mikroskobik canlıları incelemeleri için hamur ve yoğurt yapımı gibi etkinlikler bekliyor.

Yeni müfredat, pilot illerdeki öğretmenlere şimdiden anlatılmaya başlanırken, önümüzdeki günlerde bu illerdeki tüm öğretmenler de hizmet içi eğitime tabi tutulacak. İlköğretimin ilk 5 yıllık müfredatını tamamlayan kurul, 6, 7 ve 8. sınıfların müfredatını ise eylül ayına kadar hazırlayacak. Daha sonra sıra lise derslerine gelecek. İlköğretim müfredatı bu yıl 6 ilde pilot olarak uygulanacak, 2005-2006 öğretim yılından itibaren Türkiye genelinde uygulamaya geçirilecek.

Eski fen bilgisi programına (müfredat) teknoloji boyutu da eklenerek dersin adı ?fen ve teknoloji' olarak değiştirildi ve haftalık ders süresi 4 saate yükseltildi. Programın vizyonunu, ?bireysel farklılıkları ne olursa olsun bütün öğrencilerin fen ve teknoloji okur-yazarı olarak yetişmesi' oluşturuyor. ?Öğrenci merkezli ve öğrencinin yaparak-yaşayarak-düşünerek öğrenmesini öngören bir özelliğe sahip' program ile bilginin ezberlenmesi ve hatırlanması' yerine, ?beceri ve anlayış geliştirilmesi' öngörülüyor.

Öğrenciler dersi yaparak ve yaşayarak öğrenecek. Örneğin kemik ve iskelet incelenirken öğrenci sınıfa çiğ tavuk kanadı getirebilecek. Öğrenciler maddenin özelliklerini incelerken taş, mantar, tıpa, kağıt, zeytinyağı gibi örnekleri suya atarak batan ve batmayanları öğrenecek. Öğrenciler ayrıca, mikroskobik canlıların etkilerini gözlemlemek amacıyla evde veya sınıfta yoğurt yapacak.

Çocuğun ihtiyacı öğretilecek

İlköğretim 1, 2 ve 3. sınıflarında okutulan hayat bilgisi dersinin yeni programına göre, ders öğretmen ya da konu merkezli değil, çocuk merkezli işlenecek. Çocukların hem kendilerini hem de içinde yaşadığı toplumu ve dünyayı tanımaları için tasarlanan bu derste, öğrenci kendisine sunulan bilgileri ezberleyerek, edilgen bir biçimde öğrenmeye çalışmak yerine, öğrenme sürecine aktif olarak katılacak. Öğrencilere kazandırılmak istenen temel bilgi ve beceriler, gerçek yaşamda çocuğun ihtiyaçlarıyla örtüşecek. Hızla değişen ve eskiyen, genellikle de çocuğun yaşamında herhangi bir karşılığı olmayan bilgilere yer verilmeyecek. Doğal afetlerden korunma yolları öğrencilere örneklerle anlatılacak, derste deprem ve yangın tatbikatları yapılacak. Hayat bilgisi dersleri artık, yetişkinlere özgü bir ?ciddiyet' içinde geçmeyecek. Aksine okul ve ders programları çocuğun eğlenme ihtiyacını da karşılayacak. Bu anlayışla, hayat bilgisi dersi çocuklar için oldukça eğlenceli ve çocukların zevkle katıldıkları bir ders olacak.

?Etkili ve sorumlu Türk vatandaşı yetiştirmek' amacıyla hazırlanan sosyal bilgiler programı, öğrencilere 'vatan sevgisi' kazandıracak. 4 ve 5. sınıfta işlenen sosyal bilgiler dersinde öğretmenler, çevre özelliklerini dikkate alarak Türk milli eğitiminin genel amaçları ve temel ilkelerine uygun olarak gerektiğinde ünite sürelerinde değişiklik yapabilecek ve yeni konular ekleyebilecek.

İlköğretimin ilk 3 yılında öğrencilerin gelişim özellikleri dikkate alınarak onlara dile ilişkin kuralları aktarmak yerine, dinleme, konuşma, okuma, yazma becerilerini geliştirmeleri sağlanacak. 6. sınıftan itibaren dil bilgisi kuralları verilecek. Yeni program, ?Türkçeyi doğru ve etkili kullanan; kendini ifade eden, iletişim kuran, işbirliği yapan, girişimci ve sorun çözen; okumaktan ve öğrenmekten zevk alan' öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyor.

?Her çocuk matematiği öğrenebilir' ilkesine dayanan yeni matematik programı ise öğrencinin derse aktif olarak katılımını sağlıyor. Soyut matematik kavramlarını ilk yıllarda somut bir şekilde ele alan program, sayıların öğretimi ile başlıyor. Öğrenciler, matematiksel kavramları ve sistemleri anlayabilecek, bunlar arasında ilişkiler kurabilecek ve günlük hayatta bunları kullanabilecek. Öğretmen sınıfa iyi yapılandırılmış zengin matematiksel etkinlikler planlayarak gelecek.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber