Türk halkının ahlak kodları

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Eylül 2007 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk halkı, dini, "yön veren temel ahlak kuralları" içinde birinci sırada görüyor. Yüzde 15, ülke için rüşvet vermeye olumlu bakıyor

Odak Araştırma Şirketi tarafından yapılan "Etik Algılar Araştırması"nda, din birinci sıraya yerleşti. Araştırmaya katılanlardan, "Yön veren temel ahlak kuralları"nı 100 puan üzerinden değerlendirmeleri' istendi.

"Din" 47.32 puan, "kanun" 21.87 puan çıktı. Din ve yasaların ardından, 11.83 puanla "gelenek ve töreler", 10.22 puanla "evrensel değerler", 8.76 puanla da "ideoloji ve siyasal görüşler" sıralandı.

AKP'lide din önde

26 şehirde 1674 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, kırsaldan kente doğru gidildikçe ve eğitim seviyesi yükseldikçe, dinin referans olma ağırlığı azalırken, yasa ve kanunun puanı artıyor.

Buna rağmen, toplumun hemen hemen tüm katmanlarında, "din" ilk referans olma özelliğini koruyor. Üniversite mezunları arasında din 33.3, yasalar ise 28.2 puan aldı.

Partilere göre dağılımda, AKP'lilerde din 58.4 puana çıkarken, yasalar 17.5 puanda kaldı. CHP'de 30.5 puana çıkan kanunlar, 28.5 puana inen din faktörünün önüne geçti. İdeolojik görüşün en çok puan aldığı parti ise DTP oldu.

Milli maç şikeyle kazanılmalı mı?

Araştırmaya göre, toplumun yüzde 15.6'sı, ülke menfaati için rüşvet verilmesine olumlu bakıyor. Erkeklerde bu oran kadınların 2 katına kadar çıkıyor.

Yalanın kabul edilebilmesi için yine ilk sırada ülke menfaatleri yer alıyor. İkinci sırada aile menfatleri, daha sonra çalıştığı kurumun menfaatleri, bağlı olduğu vakıf ve cemaatin menfaatleri, son sırada ise bağlı olduğu siyasi partinin menfaati geliyor.

Toplumun yüzde 6.3'ü taraftarı olduğu takımın teşvik primi almasını kabul edilebilir buluyor. Milli Takım'ın şike ile maç kazanması, eğitim seviyesi yükseldikçe daha yüksek oranda kabul ediliyor.

Çoğunluk fal baktırmaya karşı

Ahlaki içerikli en beğenilen söz, Napolyon'a ait, "Ahlak olmayan yerde kanun bir şey yapamaz" oldu. İkinci sırada İsmet İnönü'nün, "Bir ülkede namuslular da namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o ülke kurtulamaz" sözü yer aldı. Turgut Özal'ın, 'Benim memurum işini bilir" ve "Anayasa bir kere delinmekle bir şey olmaz" sözleri ise en az tasvip edilenler oldu.

Toplumun yüzde 6.7'si törenin hiçbir sakıncası olmadığını düşünüyor. Yüzde 17.1'lik bir kesim, sadece imam nikâhıyla yaşamanın sakıncası olmadığı görüşünde.

Araştırmaya katılanların yüzde 66'sı faiz almanın, yüzde 65.3'ü faiz vermenin haram olduğunu belirtiyor. Toplumun yüzde 17'si fal baktırmanın, yüzde 17.9'u türbeye adak adayarak dilekte bulunmanın sakıncası olmadığı düşüncesinde. Kadınlar, erkeklere göre fala baktırmanın sakıncası olmadığına daha çok inanıyor. Halkın yüzde 20.5'i de seçim öncesi yardım paketi dağıtmanın hiçbir sakıncası olmadığını düşünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber