İftarı ikiye bölün, sahurda bol su için

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2007 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ramazan ayında, diyabet hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini belirten uzmanlar, iftarın ikiye bölünmesini ve bol su içilmesini öneriyor.

Acıbadem Kocaeli Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Yirmibeşcik, diyabet hastalarında öğün atlanması nedeniyle kan şekeri düşmesi (hipoglisemi) ortaya çıkacağını, bunun da beyin fonksiyonlarına zarar verme riski taşıdığını söyledi.

Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu ise oruç tutacaklara, iftar öğününü ikiye bölmelerini, bol su içmelerini ve mutlaka sahura kalkmalarını önerdi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Yirmibeşcik, şunları söyledi: "Diyabet hastalarının oruç tutmaları, sağlıklarına zarar verebileceği için uygun görülmüyor. Çünkü diyabet hastalarının günde üç ana, üç de ara öğün almaları gerekiyor. Tüm gün oruç tutulacağı için diyabet hastalarında öğünlerin atlanması, kan şekeri düşmesine (hipoglisemiye) neden olabiliyor. Bu durum da beyin fonksiyonlarına zarar verme açısından risk taşıyor. Ayrıca iftar ve sahurda birden mideyi çok doldurmak da yemek sonrası ani tansiyon yükselmelerine neden olabiliyor. Açlık hissinin fazla olmasıyla birlikte akşam yemeğinde alınan gıda miktarının artması hiperglisemiye (kan şekeri yükselmesine) neden olabiliyor."

İFTAR SONRASI KALP KRİZİ VE TANSİYON RİSKİ

İnsüline bağlımlı olmayan Tip 2 diyabeti olan hastalarında kalp damar hastalıklarının genellikle belirti vermediğine değinen Dr. Yirmibeşcik, yenilen fazla miktarda yemeğe bağlı olarak iftardan sonra ortaya çıkan kalp krizi ve tansiyon yükselmesine ise, şeker hastalarında daha sık rastlandığını belirtiyor.

Bu nedenle diyabet hastalarının doktorlarına sormadan, ilaç tedavisi ve diyeti kendi başına bırakmasında sakınca var.

SAHURDA BOL SU TÜKETİN

Ramazan ayında oruç tutacaklara dikkat edecekleri konular hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, sağlıklı beslenme konusunda şu önerilerde bulundu: "Oruç tutacaksanız, sahura mutlaka kalkın. Sahur yemeklerini azar azar, iyice çiğneyerek yeyin. Çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyeceklere mutlaka sahurda yer verin. Protein içeriği fazla olan ve midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları ihmal etmeyin. Sahurda bol bol sıvı almaya özen gösterin. Meyve tüketmek gün boyu kabızlığı önleyeceğinden mutlaka tüketmeye çalışın. Fazla tuzlu besinler tüketilmemeye çalışın. İftarda, yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlamaya özen gösterin. Barsak problemi olanlar, çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler. Çorbanın dışında iftarda, etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği yiyebilirsiniz. Yoğurt ve meyveyi sofranızdan eksik etmeyin. Yemeğinize yakın saatte ağır tatlıları tüketmekten kaçının. Ara öğünlerde meyvenin yanısıra sütlü tatlı da tüketilebilir."

RAMAZANDA BİR GÜNLÜK İFTAR VE SAHUR MÖNÜSÜ

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, Ramazan için hazırladığı bir günlük örnek iftar ve sahur mönüsünde alınabilecek yiyecekleri şöyle sıraladı: "İftarda orucunuzu su, zeytin veya hurma (3 tane kadar) ile açababilirsiniz. Açtıktan sonra 15 dakika ara verip tam buğday ekmeği, kepekli ekmek ya da arasıra pide yiyebilirsiniz. Yemeğinize, az yağlı 1-2 dilim beyaz peynir, bir tatlı kaşığı yağ eklenmiş bol salata ile devam edebilirsiniz. Ara öğünde yürüyüş sonrasında meyve yiyebilirsiniz. İftarı yaptıktan bir saat sonra bol salata veya sebze yemeği, ızgara, haşlama, fırında et- tavuk-balık-hindinin dışında, et ve sebze yemeğini birleştirip etli sebze yemeği tercih edebilirsiniz. Bir ara öğün daha yapıp meyve, sütlü tatlı veya meyve tatlısı yiyebilirsiniz. Sahuda ise, domates ve salatalık, yarım yağlı süt, haşlanmış yumurta veya kaşar peyniri, beyaz peynir, tam buğday unundan yapılmış ekmek (pide tercih etmeyiniz), meyve yiyebilirsiniz. İftar ve sahur arasındaki zamanda en az iki litre kadar su tüketmeye özen gösteriniz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber