Yazıcıoğlu: Hükümet memuru değil, güç merkezlerini düşünüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2007 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Türkiye'nin kavgasız gürültüsüz bir anayasa değişikliği yapmayı başarabileceğini söyledi.

Yazıcıoğlu, parti genel merkezinde Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Muhsin Yazıcıoğlu, kabulün ardından yaptığı açıklamada, hükümetin yanlış uygulamaları nedeniyle çalışanların ücret ve sosyal haklar açısından büyük sorunlar içinde olduğunu öne sürdü. Hükümetin öncelikli işinin, kamu çalışanlarına yönelik bir personel rejimini hayata geçirmek olması gerektiğini savunan Yazıcıoğlu, ''Ancak iktidar, güç merkezlerinin taleplerini yerine getirmekten buna fırsat bulamamaktadır. Uluslararası sermayenin izdüşümü haline gelmiş bir azınlığın taleplerini yerine getirmeye devam ediyor'' diye konuştu.

Partisinin, kamu çalışanlarının uluslararası sözleşmelere uygun grevli toplu sözleşmeli bir sosyal yapıya kavuşturulmasından yana olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, kendisinin de çalışanların sorunlarını TBMM'ye taşıyacağını söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yazıcıoğlu, bir gazetecinin ''bazı siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin geçmişte hazırladıkları anayasa taslakları ile bugünkü söylemleri arasında fark olduğunu'' ifade ederek, ''Sizin görüşlerinizde bir değişiklik oldu mu?'' sorusu üzerine yeni anayasaya ilişkin görüşlerinin her zaman aynı olduğunu kaydetti. ''Bunlar tatlı su balığı demokratlar, bunların görüşleri mevsimlik değişir'' diyen Yazıcıoğlu, Türkiye'nin, üzerinde toplumsal mutabakat sağlanmış demokratik bir anayasa ihtiyacı olduğunu vurguladı. Yazıcıoğlu, ''Türkiye kavgasız gürültüsüz bir anayasa değişikliği yapmayı başarabilir. Anayasa yapmak için ille de darbe olması lazım değil'' diye konuştu.

Yazıcıoğlu, bir başka soru üzerine de Türkiye'nin Malezya olması gibi bir durumun söz konusu olmadığını, bunu söyleyenlerin bu ülkeyi yeteri kadar tanımadığını savundu. Türkiye'nin, kendine has özellikleriyle model olabilecek nitelikte bir ülke olduğunu vurgulayan Yazıcıoğlu, bu tür korkuların aşılması gerektiğini ifade etti.

-BASK GENEL BAŞKANI AKAY'IN SÖZLERİ-

Bask Genel Başkanı Resul Akay da ziyarette Yazıcıoğlu'na kamu çalışanlarının sorunlarını aktardıklarını ve bunları TBMM gündemine taşıması için destek istediklerini söyledi.

Hükümet ve memur sendikaları arasında uzlaşma sağlanamadığını ve memur maaşlarının Bakanlar Kurulu takdirine bırakıldığını hatırlatan Akay, şöyle konuştu:

''Ancak biz bu uzlaşamama konusunu anlayamadık. Uzlaşılamayan yerde bir ihtilafın çıkması lazım, bir tepkinin doğması lazım. Ama taraflar kuzu sarması vaziyette masadan ayrıldılar. Halbuki uzattığınız uzlaşma eli tutulmamışsa, sizin makul ve meşru talepleriniz karşılık görmemişse bunun yeri alanlardır. Ama bu noktada 600 bin üyeyi temsil eden iki konfederasyonun bırakın alanları, hükümeti incitecek bir tepkiyi dahi ortaya koymadıklarını üzülerek görüyoruz. Bu sendikal mücadelenin geleceği açısından ciddi bir kaygıdır. 600 bin üyeli iki konfederasyon tarafından memurlar adeta bloke edilmiştir. Hükümet adına memurlar etkisiz hale getirilmiştir. Bu endişe vericidir.'' Hükümetin, kamu çalışanları arasında adaletsiz bir yaklaşım sergilediğini savunan Akay, ücret ve sosyal haklar açısından geçmişte verilen sözlerin tutulmadığını belirtti.

Akay, yeni anayasa hazırlığı çalışmalarına da değinerek, kamuoyuna yansıyan bilgiler doğrultusunda taslağın, çalışanların beklentilerini karşılamadığını gördüklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber