Özelleştirme gelirleri, özelleştirilecek kuruluşlarda çalışmadan maaş alan persone gidiyor

Haber Giriş : 10 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, bir yandan özelleştirme çalışmalarını hızlandırırken, diğer taraftan özelleştirilmesinde sorun çıkan kuruluşların durumuna da çözüm arıyor. Özellikle hiç bir üretimi olmamasına karşın hala personeline düzenli olarak maaş ödeyen, aralarında Sümer Holding'in de bulunduğu kurumlar nedeniyle devlet her yıl büyük bir yükün altına giriyor.

TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AKP Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, Sümer Holding ve bazı kuruluşların özelleştirmede havuz haline getirildiğini hatırlatarak, ?Bunlar, üretmeyen, çalışmayan ve tüketen kuruluşlar haline geldi. Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşların bir an önce işlemlerinin yapılması gerekiyor. Çünkü bu kuruluşlara, Özelleştirme Fonu'ndan yıllık yaklaşık 3 katrilyon lira para aktarılıyor? uyarısında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi ise, ne Sümerbank ne de diğer kuruluşların özelleştirmesinden ekono

miye katkı sağlanabildiğini savunarak, ?Özelleştirme Türkiye'de yağmaya dönüştü. Üretimden vazgeçildi, kuruluşlar yabancılaştırıldı? iddiasında bulundu. Sümer Holding'in de bu kuruluşlardan biri olduğuna dikkat çeken Selvi, ?Holdingin Bakırköy'deki işyerinde toplam 700 kişi çalışıyordu. Bunun satışının 100 milyon doların üzerinde olması gerekirken, 44 milyon dolara verdiler. İşçiler de hiçbir hak ve güvence elde edemeyerek aç ve susuz kaldı? ifadesini kullandı.

Balıkesir SEKA Fabrikası'nın lojmanları, arazisi, stoğu ve fabrikasının da 1.1 milyon dolara satıldığını hatırlatan Selvi, ?Daha satışın taksitleri bile ödenmeden fabrikanın hurdaları satışa çıkarıldı ve 1.3 milyon dolar alındı. İki lüks daire parasına devletin önemli kuruluşları elden çıkarılıyor? diye konuştu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı rapora göre ise 1986'dan bu yana yapılan özelleştirmeler sonucu devlet ancak 8.9 milyar dolarlık (yaklaşık 4.3 katrilyon lira) gelir elde edebildi. Oysa 18 yılda devletin kasasına giren paranın büyük bir kısmı sadece bir yılda bu kuruluşların giderlerine harcandı.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber