KORAL düşmanı felç ediyor

Milli imkanlarla geliştirilen KORAL sayesinde İdlib'deki insansız hava araçları radara yakalanmadan hedefleri imha etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2020 09:45, Son Güncelleme : 02 Mart 2020 11:04

Yerli ve milli savunma sanayisinin meyveleri sahada başarılı görevler üstlenmeye devam ediyor. Suriye'deki sıcak çatışma artarken KORAL Elektronik Harp Sistemi yardımıyla bir SİHA Suriye'ye ait Rus yapımı bir hava savunma sistemini yok etti.

KORAL, Barış Pınarı Harekatı'nda önemli bir işlev üstlenmişti. YPG/PKK'nın bölgede özellikle okullar ve hastane olarak kullanılan binalara bombalar yerleştirdiği bu bombaların telefonla ve internet üzerinden patlatılmasının önüne geçmek için ise Koral'ın kullanıldığı ifade ediliyor.

200 kilometre menzilli ASELSAN yapımı KORAL, hava savunma sistemlerindeki radar sistemini karıştırıyor.

KORAL Elektronik Harp Sistemi, askeri araçlara monte edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sistemi'nden (KORAL ET) oluşuyor. Bu iki sistemin farklı görevleri bulunuyor. KORAL ED radar yayınları için tespit, teşhis, yön bulma fonksiyonlarını yerine getirirken KORAL ET Sistemi hedef radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlıyor.

Bu tip sistemler dünya üzerinde sayılı ülkenin envanterinde bulunurken, çok az ülke tarafından geliştirebildiği ifade ediliyor. 2016'da TSK'ya teslim edilen KORAL sistemi kabul muayeneleri esnasında binden fazla test aşamasından geçirilmişti. Ürünün geliştirilmesi için ASELSAN ile birlikte 50'ye yakın yerli alt yüklenici çalıştı. Bu firmaların önemli bir kısmını da KOBİ'ler oluşturdu. Proje için 500 bin saatin üzerinde tasarım işçiliği harcandı.

KORAL Sistemini geliştirme çalışmaları da hız kesmiyor. Son olarak geçtiğimiz yıl kasım ayında KORAL'a REDET-II Sistemi eklenerek TSK'nın Elektronik Harp kabiliyetlerini en üst seviyeye çıkarmak hedefleniyor. KORAL ile beraber çalışacak olan sistem, tehdit radarlarını tespit, teşhis ediyor ve yönlerini belirliyor. Sistem, tespit işlemleri çerçevesinde, taarruz eden radarın frekans, darbe genişliği, darbe genişliği, anten taraması, darbe içi modülasyon parametrelerini ölçüyor ve tespit edilen teknik özelliklerin listesini oluşturuyor. Radara ait bilgiler "tehdit kütüphanesinde" sorgulanarak kimliği belirleniyor.

İşte Koral'ın özellikleri ve kabiliyetleri

- Hedefi takip ediyor, düşman silahlarını etkisiz hale getiriyor

- Bir elektronik destek aracı ve 4 elektronik taarruz aracından oluşan Koral, askeri araçlara entegre ediliyor, geniş bir frekans bandında çalışabiliyor.

- 200 kilometreye kadar etkili olabilen Koral, hedefi sıkı bir şekilde takip ediyor, düşman unsurların silahlarını etkisiz hale getiriyor. Ayrıca, modern teknoloji ile haberleşip bilgi almalarını engelliyor.

- Helikopterlerin konum belirleme ve telsiz sistemlerini karıştırıyor

- Helikopterlerin kullandığı konum belirleme ve telsiz sistemlerini karıştırabiliyor.

Tuzaklanmış el yapımı patlayıcıların cep telefonu ve internet üzerinden patlatılmasının da önüne geçiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber