'Başörtülü fotoğraf, mizansen'

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Eylül 2007 08:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zaman-Sabah'ın dün yayınlanan 'Bu okul çok tartışılır' haberinde kullandığı yukarıdaki fotoğrafın 'düzmece' olduğu ileri sürüldü.

Diyarbakır'da Özel Avrupa Birliği İlköğretim Okulu'nda başörtüsünün serbest olduğu, öğretmenlerin küpe takıp saç uzattığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığı iddia edildi.

Okul Müdürü Mustafa Çakır, "Gazeteciler okul dışında örtü takan bir öğrencinin sırasında başörtüsünü görmüşler ve 'tak öyle çekelim' demişler." diye konuştu. Bazı ulusal gazeletelerde dün yayınlanan ve 'Bu okul çok tartışılır' ve 'Türban Özel AB İlköğretim Okulu'nda' başlıkları ile yayınlanan haberlerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Özel Avrupa Birliği İlkokulu'nda öğrencilerin başörtüyle derse girdiği iddialarıyla ilgili olarak, Diyarbakır Valiliği'nin inceleme başlattığını açıkladı. Çelik, "Türkiye, bir hukuk devleti. Yanlış bir uygulama varsa bu ele alınır ve gereği yapılır." açıklamasında bulundu. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu da söz konusu olayın incelenmesi için 3 ilköğretim müfettişinin görevlendirildiğini anlattı. Milli Eğitim Müdürü Mustafa Tekdemir, yürütülen soruşturma sonucunda her şeyin belli olacağını anlattı. Tekdemir, "Müfettişler okula gidip inceleme yapacak. Duruma göre ya okula kapatma cezası ya da müdüre disiplin cezası verilir.'' ifadelerini kullandı. Okul Müdürü Mustafa Çakır, haberin tamamen yalan ve uydurma olduğunu ileri sürdü. Gazetecilerin kendilerini arayarak 'bir haber yapmak istediklerini' söylediklerini anlatan Çakır, "Bazı gazeteciler, okulun tanıtımı için haber yapmak istediklerini belirterek, okula gelip çekim yaptılar. Okul dışında başörtüsü takan öğrencimizin başından çıkardığı ve elinde tuttuğu türbanı görünce 'başına tak, çekelim' demişler. Böyle saçmasapan bir haber olabilir mi? Haber tamamıyla düzmece ve yalan." diye konuştu. Kendisinin haberde belirtildiği gibi 'kılık kıyafet serbesttir' şeklinde bir ifadesinin de olmadığını iddia eden Çakır, "Okulumuzda asla kılık kıyafet serbestliği diye bir şey yok." dedi. Çakır, haberin yayınlanmasının ardından fotoğrafları yayınlanan başörtülü öğrencinin psikolojisinin bozulduğunu aktardı. Çakır, başlatılan inceleme ile ilgili, "Yapılacak incelemeden sonra gerçek anlaşılacak." dedi. Okul öğretmenlerinden İsa Yılmaz ise haberin çarpıtılmasına üzdüğünü belirtti. Yılmaz, "Gazeteciler sıranın altında gördükleri örtüyü çıkartıp öğrencinin takmasını istediler." diye konuştu.

Sabah ve Vatan Gazetesi'nde dün yayınlanan haberde, Özel Avrupa Birliği Okulu'nda 215 öğrencinin eğitim gördüğü ve 2 öğrencinin türbanla okula gittiği iddia edilmişti.

Habere yargı yolu göründü

Sabah Gazetesi, haberinin sonuna iliştirdiği son cümlede, 'Diyarbakır Özel Nil İlköğretim Okulu'nda da bir kısım öğrencilerin türbanlı olarak derse girdiği iddia edildi.' ifadelerine yer verdi. Özel Nil İlköğretim Okulu Müdürü Abdullah Dağıstan, kurumları hakkında mesnetsiz iddialarda bulunan muhabiri ve gazeteyi mahkemeye vereceklerini söyledi. Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, Cumhuriyet değerlerine saygılı bir şekilde eğitimlerini sürdürdüklerini anlatan Dağıstan, "Türk eğitim sistemine dün bağlıydık, bugün bağlıyız, yarın da bağlı olacağız. Mesnetsiz haberler hakkında yasal hakkımızı kullanacağız." diye konuştu.


Türbanlı AB okulunu üç müfettiş inceleyecek

Ders sırasında türbanlı bir öğrencinin fotoğrafının çekildiği Özel Avrupa Birliği İlköğretim Okulu hakkında soruşturma başlatıldı.

Diyarbakır'daki sınıfta ders sırasında türbanlı bir öğrencinin fotoğrafının çekildiği Özel Avrupa Birliği İlköğretim Okulu hakkında soruşturma başlatıldı. Valiliğin talimatıyla Milli Eğitim Müdürü okula 3 müfettiş yolladı

Olay yaratan sınıfta türbanlı ilköğretim öğrencesi fotoğrafının ardından Diyarbakır Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ?Özel Avrupa Birliği İlköğretim Okulu ile ilgili incelemeyi 3 ilköğretim müfettişimize verdik. Onlar süratle bu konuyla ilgili incelemelerini sürdürüyor. İnceleme sonucuna göre harekete edeceğiz ve ayrıca bir açıklama yapacağız? dedi. Milli Eğitim Müdürü Mustafa Tekdemir de, basında yer alan haberler üzerine okul hakkında Diyarbakır Valiliği'nin talimatıyla soruşturma başlattıklarını söyledi: ?Özel okul dahi olsa bütün okullar kılık kıyafet yönetmeliğine uymak zorundadırlar. 3 müfettiş olayı soruşturacak ve gerekli işlemleri yapacaklar. Okullara türbanlı öğrenci alınması söz konusu olamaz. Bu okul bunu yapmışsa gerekli işlemler yapılacaktır. Okulun ismi konusunda da inceleme başlatacağız.?

?Kızım sınıfta türbanını takmıyor'

Gazetelerde türbanıyla görüntülenen 7'nci sınıf öğrencisi kızın adı açıklanmadı. Ancak bu kızın doktor olan babası M.E., kızının okula türbanla gittiğini, fakat okul bahçesinde türbanını çıkararak sınıfta ders gördüğünü söyledi: ?Türbanı gazeteciler taktırmış. Gazeteciler hakkında dava açacağım. Kızımın psikolojisi bozulduğu için bugün okula göndermedim. Böyle bir saçmalık olamaz. Benim kızım sınıfta türbanıyla ders görmüyor? dedi.

?Kadir Has istedi, AB adını koyduk'

Bu yıl açılan ve tabelasında ?Özel Avrupa Birliği İlköğretim Okulu' yazan okulun bu isminin Milli Eğitim Bakanlığı'nca onaylanmadığı ortaya çıktı. Okul Müdürü Mustafa Çakır, ismin onaylanması için başvurduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını, yeniden başvuru yaptıklarını söyledi. AB ile bağı olmayan, Özbirikim A.Ş.'ye ait okulun ortaklarından da olan Çakır, Avrupa Birliği yanlısı oldukları için bu adı koyduklarını söyledi: ?Merhum işadamı Kadir Has'ın yıllar önce Kayseri'de bir açıklamasında ?Türkiye'de bir gün AB Okulu açmayı istiyorum' sözleri de okula bu adı vermemizde etkili oldu.?

?BAKIN HİÇ KAPALI KIZ YOK'

Vatan-Öğrenciye türbanı gazetecilerin taktırdığını söyleyen Müdür Mustafa Çakır, dün Bütün sınıfları dolaşabilirsiniz hiç bir sınıfta türban takan öğrencimiz yoktur? diyerek basın mensuplarına okulu gezdirdi.

?Gazeteciler taktırdı'

Okul Müdürü Mustafa Çakır, 240 öğrencinin eğitim gördüğü okulda kılık kıyafet yönetmeliğine uyulduğunu belirterek, ?Bugün gazetelerde fotoğrafı çıkan kız öğrencimiz okula kadar türbanıyla geliyor, ancak bahçede türbanını çıkarıp derslere giriyor. Sınıfta görüntü alan gazeteciler yanında duran türbanı takmalarını istemiş ve ona türban taktırarak fotoğrafını çekip görüntüsün almışlar. Yoksa sınıflara türbanlı öğrenci almamız söz konusu değil? dedi. Çakır, türbanlı kızın fotoğrafının çekildiği sınıfta öğretmenlerin de ders anlatırken görüldüğünün hatırlatılması üzerine de büyük tepki gösterip dava açacağını söyledi: ?Öğretmen farkına varmamış. Resmi yönetmeliğin dışına çıkmamız söz konusu değildir. Gazeteciler hakkında dava açacağız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber