İyot yetersizliği vücutta tahribat yapıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2007 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (Unicef) ortaklaşa başlattığı "iyotlu tuz tüketiminin arttırılması kampanyası" çerçevesinde iyotlu tuz kullanımı düşük olan 19 il ve ilçe tarım müdürlüklerinin halkı uyarmaları konusunda bilgilendirildi.

Kampanya çerçevesinde iyotlu tuz kullanımı düşük olan illerin başında Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Bingöl, Batman, Diyarbakır, Hakkâri, Kars, Kırşehir, Karaman, Kırıkkale, Mardin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Yozgat olmak üzere 19 ilde çalışmalar sıklaştırıldı.

İyotlu tuzun neden kullanılması gerektiğinin anlatılması için il ve ilçe tarım müdürlükleri, milli eğitim müdürlüğü, sağlık grup başkanlığı, müftülük, yerel basın ve muhtarlar aracılığıyla vatandaşlar bilgilendirilme çalışılıyor.

İnsanların tuzu bilinçsizce kullandıklarını söyleyen Bismil İlçe Tarım Müdürü Ömer Savaş Özgün, seyyar tuz satıcılarının römorklarla köyleri gezip vatandaşlara iyotlu tuz sattıklarını söyledi.

İyot yetersizliğinin insan vücudunda çok ağır tahribatlar verdiğini söyleyen Özgün, iyot yetersizliğinin sonuçlarını şu şekilde sıraladı : "Düşük, ölü doğum, bebek ölümlerinde artma, kısırlık, felç, sağırlık, dilsizlik, şaşılık, cücelik, öğrenme, anlama ve algılama bozuklukları, akranlarına göre 10 - 15 puan zekâ kaybı, zekâ geriliği, büyüme geriliği, iş verimi düşüklüğü, her yaşta guatr gibi problemlere yol açar. "

İyotlu tuzun gerek görünüş gerekse tat bakımından iyotsuz tuzdan hiçbir farkı olmadığını söyleyen Özgün, bilinçli bir tüketicisinin, çocukları ve toplumun geleceği için iyotlu tuz kullanarak, iyot yetersizliğinin yol açacağı büyüme ve gelişme bozukluklarının önüne geçebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber