Meclisin bu haftaki gündemi

Haber Giriş : 01 Ekim 2007 00:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni yasama yılında Meclisi yoğun bir gündem bekliyor. AKP'nin yeni anayasa hazırlıklarına ilişkin tartışmaların gölgesinde kalsa da, şimdiden birçok önemli kanun Meclis gündeminde yerini aldı.

Geçen yasama döneminde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen 12 kanun, Meclis gündeminde yeniden görüşülmeyi bekliyor. Hükümetin bunlar içinde özellikle Vakıflar Kanunu, Petrol Kanunu ve Nükleer Santrallerin Kurulması ve İşletilmesine ilişkin Kanuna öncelik vermesi bekleniyor.

Bu arada Hükümetin geçen Cuma günü Meclise gönderdiği 83 tasarıdan oluşan liste de ilk aşamada görüşülecek tasarılar olacak. Seçim öncesinde, Meclis İçtüzük'ünde yapılan bir değişiklikle Hükümet, 83 tasarının komisyonlarda sadece raporları üzerinde görüşülerek Genel Kurula indirilmesi imkanına kavuşmuştu.

-TÜRK TİCARET KANUNU-

1 Ekim'den itibaren hemen hemen bütün komisyonların çalışarak, Hükümetin istediği tasarıları görüşeceği belirtildi. Çoğunluğu uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin tasarılardan oluşan 83 tasarı arasında ayrıca Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, Kat Mülkiyeti Kanun Tasarısı, Tanık Koruma Kanun Tasarısı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkanı Hakkında Kanun Tasarısı, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu Tasarısı, Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Kanun Tasarısı da yeralıyor.

-IRAK'LA TERÖR ANLAŞMASI-

Hükümetin görüşülmesini istediği uluslararası anlaşmalar arasında, geçen yasama döneminden bu yana Dışişleri Komisyonu gündeminde olan, ?Irak Komşu Devletler Hükümetleri ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Terörizm, Sınırlardan Yasadışı Sızmalar ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Konularında Güvenlik İşbirliğine İlişkin Protokol'ün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı? da bulunuyor.

18 Eylül 2006 tarihinde imzalanan Protokol'de bugün tartışılan konular yeralıyor.Protokol'de, "Komşu Devletler ve Irak Cumhuriyeti Hükümeti, taraf devletlerden birinin topraklarında faaliyet gösterebilecek terörist örgütlerle mücadele etmeye ve bu örgütlere, faaliyetlerine ve onlarla mücadele yöntemlerine ilişkin bilgi alışverişinde bulunmaya çalışacaklardır" deniliyor. Ayrıca Protokol'de,komşu devletler ve Irak Cumhuriyeti Hükümetinin, kendi devletlerinde bulunan terör örgütü ya da örgütlü suç gruplarıyla mücadelede işbirliği yapacakları hükme bağlanıyor.

Bunun yanısıra,?Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 17. Maddesinin Uygulanmasına ilişkin Deniz Yoluyla Yapılan Kaçakçılıkla Mücadele Anlaşmasının Onaylanmasının uygun bulunduğuna dair Kanun Tasarısı? da Dışişleri Komisyonunda ele alınacak.

Hükümetin bu arada sürpriz tasarılar göndermemesi halinde Ekim ve Kasım aylarında Meclis gündeminde bu tasarıların görüşülmesi bekleniyor.

-ÖNCE REFERANDUM, SONRA BÜTÇE-

Bu arada gündemin önemli bir maddesi de 21 Ekim'de yapılacak referandum olacak. Referandum sonuçlarının, yeniden bir Cumhurbaşkanı seçilmesini gerektirip gerektirmeyeceğinin de aralarında bulunduğu birçok konu tartışmaya açılacak. Yüksek Seçim Kurulu'nun yeniden 11. Cumhurbaşkanının seçiminin yapılıp yapılmayacağı konusunda kararını açıklamasına kadar bu tartışmaların da Meclis gündemine taşınması bekleniyor.

Bütçe takviminin işlemeye başlamasıyla, 2009 Bütçesi Kasım'da Plan Bütçe Komisyonu, Aralık ayında da Genel Kurul gündemine alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber