İnşaat işçileri TOKİ önünde "ateşli" eylem yaptı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2007 20:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müteahhitin iflas etmesi nedeniyle ücretlerini alamayan ve günlerdir Toplu Konut İdaresi (TOKİ) önünde bekleyen bir grup işçi, bugün idare önünde ''ateşli'' eylem yaptı.

TOKİ, işçilerin binayı kundaklamaya çalıştığını belirtirken, işçiler, kendilerini yakmaya çalıştıklarını ancak güvenlik görevlilerinin engel olduklarını öne sürdü.

Öğle saatlerinde yaşanan ve 3 güvenlik görevlisi ile 1 işçinin yaralandığı olayla ilgili yazılı bir açıklama yapan TOKİ, ''Bir kamu kurumunu yasa dışı ödeme yapmaya zorlamak amacını taşıyan ve eylemleri bir kamu binasını kundaklama girişimi ile güvenlik görevlilerine saldırı boyutuna kadar varan bu grubu ve destekçilerini şiddetle kınıyoruz'' ifadesine yer verdi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TOKİ'nin Sivas Suşehri'nde yaptıracağı konutların ihalesini kazanan müteahhitin iflas etmesi nedeniyle paralarını alamadıklarını öne süren bir grup işçi, geçen haftadan beri TOKİ önünde oturma eylemi yaparak, sorunlarının çözümünü bekliyordu.

TOKİ yetkililerinin kendilerini sürekli müteahhite yönlendirdiğini, ancak müteahhitin iflas etmesi nedeniyle ortada kaldıklarını savunan işçiler, zor durumda kaldıklarını, sorunun çözümü için Başbakanlık başta olmak üzere ilgili kamu kuruluşlarını dilekçe verdiklerini ancak sonuç alamadıklarını anlattılar.

İşçilerden Mehmet Vefa Bülbül, bugün 20 civarında alacaklı işçinin TOKİ önüne geldiğini, bazılarının kendini yakmak için üzerine benzin döktüğünü, bu sırada da TOKİ güvenlik görevlilerinin müdahalede bulunduğunu söyledi.

Herhangi bir kundaklama girişiminin söz konusu olmadığını ifade eden Bülbül, işçilerden Aydın Kal'ın (29) ciddi biçimde yandığını belirtirken, ''Eğer güvenlik görevlileri müdahale etmeseydi bu arkadaşımız ölebilirdi. Kendilerine teşekkür ediyorum'' dedi.

Bülbül, müteahhitin iflas etmesi nedeniyle alacak dosyalarının kayyuma devredildiğini, kayyumun da 3 aydır ödeme yapmadığını, işçilerin 1 milyon YTL'ye yakın alacağının bulunduğunu kaydetti.

TOKİ YETKİLİLERİ NE DİYOR?

TOKİ güvenlik birimi yetkilileri ise işçilerin binaya girmek istediklerini, kendilerinin engel olmaya çalıştıklarını, bunun üzerine ellerindeki pet şişelerde bulunan yanıcı maddeleri güvenlik görevlilerinin üzerine ve bina girişe döktüklerini, bu sırada 3 görevlinin yaralandığını anlattılar. Yetkililer, bu sırada güvenlik kameraları arızalandığı için olaya ilişkin görüntü kayıtlarının olmadığını söylediler.

İşçiler, eylemden sonra Çankaya Jandarma Karakolu'na götürülürken, TOKİ'nin üç güvenlik görevlisi, Hüseyin Şimşek, Mustafa Arif Kılıç ve Erdoğan Turgut Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi edildi.

TOKİ'NİN AÇIKLAMASI

Konuyla ilgili TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada ise Kamu İhale Kanunu uyarınca, yapılan ihale sonucu işi üstlenen müteahhit firmalarla sözleşme yapıldığı ve aynı kanundaki esaslara göre müteahhit firmalara ödeme yapıldığı hatırlatıldı.

Müteahhit firmaların çalıştırdıkları işçilere yaptıkları ödemelerin tamamen TOKİ'nin dışında, müteahhitlerle işçileri arasındaki kendi sözleşmelerine göre belirlendiği kaydedilen açıklamada, devamla şöyle denildi:

''Dolayısıyla TOKİ'nin, doğrudan müteahhit firmaların çalıştırdığı işçilere ödeme yapması gibi bir sistem mevzuatta bulunmamaktadır.

TOKİ, bir kamu kurumu olarak, tüm ödemelerini mevzuata dayalı olarak yapmak zorunda olup mevzuatta dayanağı bulunmayan bir ödemenin yapılması hukuken mümkün olmadığı gibi Türk Ceza Kanunu gereğince de suç teşkil etmektedir.

Kamuoyuna yansıyan olayda da TOKİ, müteahhitle imzaladığı sözleşme çerçevesinde mevzuatın gerektirdiği ödemeleri müteahhite yapmış, ancak müteahhitin işe dair yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine, yine mevzuat gereği sözleşmesini feshetmiştir. Müteahhitle işçileri arasındaki ödeme ilişkisi ise hukuken TOKİ'nin müdahale alanı dışındaki bir ilişki olup, bir kamu kurumu olarak TOKİ'nin hukuken dayanağı bulunmayan bir ödemeyi yapması mümkün bulunmamaktadır.'' Hal böyle iken işçi temsilcisi olduklarını iddia eden bir grup tarafından, 1 Ekim 2007 tarihinde (bugün) TOKİ binası önünde yasadışı eylemde bulunulduğuna işaret edilen açıklamada, bu grubun binayı kundaklama girişimini engellemeye çalışan üç güvenlik görevlisinin, yanarak ciddi biçimde yaralandığı vurgulandı.

Açıklamada, ''Bir kamu kurumunu yasadışı ödeme yapmaya zorlamak amacını taşıyan ve eylemleri bir kamu binasını kundaklama girişimi ile güvenlik görevlilerine saldırı boyutuna kadar varan bu grubu ve destekçilerini şiddetle kınıyoruz'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber