Vergi memurlarının başına gelenler kitap oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2007 21:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Vergi İdaresi Başkanlığı, vergi denetim memurlarına yönelik kamuoyundaki olumsuz imajı değiştirmek amacıyla başlattığı çalışma kapsamında, İzmir'de denetim yapan memurların başına gelen ilginç olayları kitaplaştırdı.

''Fıkra Gibi... İzmirli Vergicilerin Sıradışı Meslek Anıları'' ismiyle basılan kitapla ilgili AA muhabirine bilgi veren İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Mutlu, vergiciliğin dünyanın en zor mesleklerinden biri olduğunu, genelde kamuoyunda bu gruba karşı ürkek ve soğuk bir yaklaşımın bulunduğunu belirtti.

Vergi denetimine giden memurların ilginç durumlarla karşılaştığını, dayak yemeye varan olaylar yaşandığını anlatan Mutlu, ''Bugüne kadar bu anılarımızı hep birbirimize anlatıyorduk. (Neden bunları kitaplaştırmıyoruz?) dedik. Arkadaşlarımız kendi ağızlarından anılarını anlattı. Bunları bir havuzda topladık ve kitaplaştırdık. Bu ilginç olayları anlatırken memurlar, vergi mükelleflerine hangi şartlarda çalıştıklarını da anlatmış oldular'' dedi.

-MÜKELLEFİN BAKIŞ AÇISI-

Son 2 yılda gelir idaresi yapılanmasında yaşanan değişimle birlikte ortaya çıkan ''mükellef odaklı hizmet'' anlayışının mükellefe anlatılması amacıyla bir çalışma yapıldığını ifade eden Mutlu, ''Bu kitapçıkla denetim faaliyetlerini biraz da şirin göstermeye çalıştık. Vergiye yönelik olumsuz bakışı, bu şirin hikayelerle yumuşatma amacımız var. Bu aynı zamanda toplumdaki vergi bilincinin gelişimi açısından da olumlu etkiler getirecektir'' diye konuştu.

Vatandaşın vergi memuruna bakışında son dönemde bir gelişme gözlendiğini de aktaran Bulut, yaptırdıkları Mükellef Memnuniyet Anketi'nde vatandaşların yüzde 70'lik bölümünün vergi dairelerinin diğer kamu kurumlarına göre daha iyi hizmet verdiği, yüzde 80'e yakın bölümünün de vergi memurunun davranış ve bilgi seviyesinden memnun olduğunu belirttiğini aktardı.

Bulut, vergi memurlarının da yaptıkları bir çalışmayla aralarında para toplayarak iftar çadırında vatandaşlara iftar verdiğine dikkat çekti.

Bulut, İzmir'de belge denetimi yapan 130 memurun bulunduğunu, bu sayının yıl sonuna kadar en az iki katına çıkarılması konusunda bir çalışma yürütüldüğünü de belirtti.

Öte yandan İzmir'de yapılan denetimlerde görev alan memurlar da son dönemde esnaf mükellefin, müşterilerinin belge almak istememesinden kaynaklanan yoğun şikayetinin bulunduğunu belirttiler. Mimar Kemalettin Çarşısı'nda denetime çıkan memurlar, yoğun denetimler nedeniyle esnafın artık kendilerine alıştığını belirtirken, mükellefler de kayıt dışı çalışanların haksız rekabet yarattığını, bu nedenle denetimlere sıcak baktıklarını bildirdi.

-KİTAPTAN BAZI ANILAR-

202 sayfadan oluşan kitapta, İzmir ve ilçelerinde görevli memurların 133 anı ve ilginç deneyimine yer veriliyor.

Kitapta mükellefle dil anlaşmazlığı ve yanlış anlamalardan kaynaklanan komik olayların yanı sıra haciz ve vergi takibiyle ilgili trajik anılara da yer veriliyor.

Kitapta bir vergi memurunun, tutuklu bulunan mükellefe, cezaevindeki sorgulama sırasında ısmarladığı kahvenin, tüm mal varlıklarına haciz konan bu mükellefin kendisine zarar verme isteğini yok ettiği anlatılıyor.

Başka bir anıda ise icra işlemi için gidilen bir evde, anne ve babanın televizyonun alınmamasını istemesine rağmen vergi memurunun ısrar etmesi sonucu evdeki çocuğun, ''amcanın da televizyonu yokmuş ona da günah, götürsün o da seyretsin'' sözleriyle icra işleminin ertelendiği anlatılıyor.

Bir başka anıda ise eskiden hayvanlardan alınan vergi nedeniyle bir köylünün, evine gelen vergi memurlarını atlatmak için ahırda bulunan sıpanın ayaklarını bağlayarak yere serdiği yatağa yatırarak üzerine yorganla örttüğüne yer veriliyor. Köylünün, gelen memura, babasının hasta olduğunu belirtince, geçmiş olsun demek için yorganı açıp sıpayı gören memurun, ''Bu senin babansa ben de senden vergi almıyorum'' dediği aktarılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber