Zorunlu din dersi için 3 alternatif hazırlandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2007 16:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sivil Anayasa çalışması içerisinde yer alan 'zorunlu din dersi' düzenlemesiyle ilgili oluşturulan komisyon çalışmalarını tamamladı. Devlet Bakanı Mehmet Aydın başkanlığındaki komisyon hazırladığı üç alternatifli raporu yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacak.

Komisyon Başkanı Aydın, "Çok sürpriz beklemeyin. Tüm alternatifleri dikkate aldık" derken, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, zorunlu din dersiyle ilgili 1982 Anayasası'ndaki düzenlemeye sıcak baktığını söyledi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, zorunlu din dersi çalışmalarıyla ilgili oluşturulan komisyonun çalışmalarını geçtiğimiz hafta tamamladığını, ancak Başbakan Erdoğan'a henüz sunmadığını belirterek, komisyonun zorunlu din dersi düzenlemesiyle ilgili alternatifler hazırladığını bildirdi.

"KÜLTÜR DERSİ OLMALI"

Alternatifleri yarın Başbakan'a sunacaklarını kaydeden Aydın, "Bilmediğiniz konular değil. Oradan yeni bir konu çıkacak diye de beklemeyin. Komisyon çalışmalarının bir çerçevesi vardı. O komisyon çalışması sayın Başbakan'a arz edilir, o müzakere edilir, sonra size bilgi verilir. Şu anda size bilgi vermem işin tekniğine uygun değil. Dikkate alınması gereken alternatiflerin hepsi dikkate alındı. Zaten konuşmalarımızda aşağı yukarı o alternatifleri söylüyoruz. Bilmediğiniz bir konu değil. Çok böyle sürpriz bir şey beklemeyin. Bildiğiniz birkaç alternatif var" diye konuştu.

Ele aldıkları konunun Türkiye'nin önemli bir konusu olduğunu ancak sorun haline getirildiğini dile getiren Aydın, Anayasa'nın zorunlu din dersini düzenleyen 24. maddesiyle ilgili kişisel görüşünü de açıkladı. Başından beri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bir 'kültür dersi' olarak okutulmasından yana olduğunu vurgulayan Aydın, 1982 Anayasası hazırlanırken, programı hazırlayan bilim adamları heyetinin içerisinde kendisinin de yer aldığını hatırlattı.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı'nın Mehmet Sağlam olduğunu ve aylarca süren komisyon çalışmaları sonucunda çerçevenin çizildiğini belirten Bakan Aydın, o dönemde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin 'din dersi' olmayacağı, kültür ve bilgilendirme dersi olacağı statüsünde Anayasa'ya girdiğini bildirdi. Ancak daha sonra Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin din dersine dönüştürüldüğüne dikkati çeken Bakan Aydın, bu konu üzerinde tekrar çalışılması gerektiğini kaydetti. Aydın şunları söyledi:

"Zorunlu din dersi ayrı bir kavramdır. Zorunlu kültür, din kültürü ve ahlak bilgisi ayrı bir kavramdır. Mevcut uygulamada mesela kitaplarda kültür dersi olmaktan çıkarıp eğitim dersi haline dönüştürüyorlarsa o zaman konuya oradan girmek lazım. Tekrar bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi haline getirmek lazım. Din kültüründen amaç şudur. İslam diye bir din vardır, bu dinin kuralları şunlardır, inanç esasları şunlardır sadece bu bilgiler verilir. Ayrıca çocuğun onun ötesinde başka bir şeyle sorumlu olması söz konusu olmaz."

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ise zorunlu din dersi düzenlemesiyle ilgili oluşturulan komisyonun henüz nihai kararını vermediğini belirterek, bu aşamada söyleyecek net birşeyinin olmadığını kaydetti. Yazıcıoğlu, "1982 Anayasası çok güzel düzenlenmiş. Konuştuk, görüştük arkadaşlarla ancak tam netleşmedi" dedi. Bir gazetecinin '1982 Anayasası'ndaki düzenlemeye sıcak bakıyor musunuz?' yönündeki sorusu üzerine Yazıcıoğlu, "Evet, çok güzel düzenlenmiş" karşılığını verdi.

Yazıcıoğlu, 'Düzenleme mevcut haliyle kalabilir mi?' sorusuna da, "Olabilir, bu taslağın taslağıdır. Önce taslak ortaya çıkacak, tartışılacak, başka şekle gelecek. Yani buradan çıkacak şey, bu şekilde gidecek değil ki. Daha taslağın taslağı üzerinde çalışılıyor" diye cevap verdi.

Bakan Yazıcıoğlu, din dersinin tercihli olmasının bazı sakıncaları doğurabileceği yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise, "Tercihli olursa bir anlamda seçimli gibi oluyor. Daha önceki sakıncalar ortaya çıkar. Mevcut metin çok güzel düzenlenmiş, işin pek çok yönünü kapsıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber