Ankara'da ishal vakaları artıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2007 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da susuzluk ve ishal tehlikesi

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Vahide Bilir, Ankara'da ishalli hasta sayısının artmasından endişe duyduklarını, bu konudaki verilere ulaşmalarının engellendiğini açıkladı.

Ankara Tabip Odası, Kimya, İnşaat ve Çevre Mühendisleri odalarının yetkilileri; Ankara'daki ishal vakalarının sayısını öğrenmede ciddi engellerle karşılaştıklarını belirterek; ?Malezya'daki İshal Vakalarını Daha Kolay Öğrenebilirsiniz!? başlıklı bir basın toplantısı düzenlediler.

Tabib Odası Başkanı Vahide Bilir, 21 Eylül'den bu yana ?acil ve günlü? ibaresiyle ishal vakalarına ilişkin sayısal verileri istediklerini ancak, Sağlık Bakanlığı ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğünün bilgileri vermediğini belirterek, bu tür engellemelerin ise çalışmalarını ve halkı bilinçlendirmeye yönelik hazırlıklarını engellemeyeceğini söyledi.

Ankara şebeke suyu ölçüm sonuçları, şebeke suyu kalitesinde değişiklik olup olmadığı ve bu konuda halkı bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yapılıp yapılmadığına ilişkin soruların cevaplarını almak istediklerini ifade eden Bilir, bu konuda sadece Gazi, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi'nden rakamları alabildiklerini belirtti. Bilir, biyolojik ve kimyasal zararlarından arındırılmış su sağlanana kadar çalışmalarına da devam edeceklerini söyledi.

ÜNİVERSİTE VERİLERİNE GÖRE İSHAL VAKALARI ARTTI

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her yıl 4 milyar ishal vakasının bulunduğunu belirten Bilir, ishal olunduğunda yaşanan iş gücü kaybı ve hastanelerde yapılan tetkikler nedeniyle konunun sağlık ekonomisine de ciddi zararlar verdiğini ifade etti.

Bir gazetecinin Ankara'daki ishal vakalarının artıp artmadığı konusundaki sorusu üzerine Bilir, bu konuda ellerinde kesin sayısal veriler olmadığı için bir yorum yapamadıklarını ama üniversite verilerinden ishal vakalarında az da olsa bir artış gözlendiğini kaydetti.

YÜZDE 50 ORANINDA KAYIP VAR

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Göksoy da Ankara'nın su ihtiyacını karşılayan 6-7 barajın atıl durumda olduğunu söyledi. Plansızlık nedeniyle bu barajların atıl duruma geldiğini kaydeden Göksoy, Ankara'daki kuraklığın sebebinin de bu plansızlık olduğunu ifade etti.

KESİKKÖPRÜ'DEN SU TAŞINAMAZ

Ankara'ya Kesikköprü Barajı'ndan su getirilmesi çalışmalarının yapıldığını hatırlatan Göksoy, buradan örnek aldıklarını ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, raporları en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti. Kesikköprü Barajı'ndan alınacak suyun İvedik Arıtma Tesisleri'nde arıtılarak Ankara'ya verilmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Göksoy, bu suyla ilgili arıtma tesislerinin bir an önce inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Atilla Hışır ise Kesikköprü'den getirilecek suyun arıtılmadan Ankara'ya verilemeyeceğini ifade ederek, konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in neler yapacağı ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini kaydetti. Şehir şebekesinde kayıp, kaçakların olduğunu iddia eden Hışır, ?Delik kovayla ne kadar su taşıyabilirsiniz ki. Ankara'daki suda yüzde 50 oranında kayıp, kaçaklar var. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu rakamları kesin olarak açıklaması lazım. Sürekli bu soruları soruyoruz ama cevap alamıyoruz. Yüzde 50 kayıp, kaçak varsa bu bize 1 liralık suyun 2 liraya mal olması demektir. Belki de Ankara'daki su fiyatlarının çok yüksek olmasının nedeni budur? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber