Anne sütüyle beslenen bebeğe, ek gıdalar verilmesi önemli bir sağlık sorunu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2007 17:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye'de bebeklere erken gıda verilmesi yaygın

SAMSUN (CİHAN)-Bebeklerin anne sütü ile daha fazla beslemelerini teşvik etmek amacıyla yaklaşık 100 ülkede 1- 7 Ekim tarihleri kutlanan Emzirme Haftası'nda uzmanlar emzirmenin önemine dikkat çekti.

Emzirme alışkanlığının Türkiye'de yaygın olmasına rağmen bebeğin anne sütüyle beslendiği dönemde ek gıdalar verilme alışkanlığı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunun önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtiyor. Konuyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapan Samsun-Sinop Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Murat Arıkan, bu alışkanlığın önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

İnsan büyüme ve gelişmesinin doğumdan sonraki ilk 12 aylık dönemde çok hızlı olduğuna işaret eden Dr. Arıkan, bu dönemde bebeğin beslenmesinin çocuğun daha sonraki fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi açısından büyük önem taşıdığını hatırlattı. Anne sütünün bebekler için gerekli besinlerin tümünü içerdiğini ve süt sayesinde bebeğin 6 ay hiçbir ek besine gerek duymadığını ifade eden Arıkan, "6 aydan sonra uygun ek besinlerin başlanmasının yanı sıra emzirmenin 2 yıla kadar devam ettirilmesi politikası evrenseldir. Tüm bebeklerin sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkı vardır. Bu hakkı ilk 6 ay sağlayan en ideal yöntem emzirmedir. Fakat emzirmeye başlama alışkanlığı ülkemizde yaygın olmasına karşın ek gıdaların erken dönemde verilmesi ise önemli bir sorundur." dedi.

Türkiye Sağlık ve Nüfus Araştırması verilerine göre ortalama emzirme süresinin 12 ay olduğunu söyleyen Dr. Murat Arıkan, aynı çalışmada 1 ayda sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin oranının yüzde 47, dördüncü ayda ise bu oranın yüzde 25.8'e düştüğünü belirtti. Annelerin yüzde 61'inin bebeklerine doğumdan itibaren su ve bitkisel çay verdiğini, 4. aydan itibaren ise bunun yüzde 98'e çıktığına vurgu yapan Arıkan, "Tüm çalışmalar sıcak iklim bölgelerinde bile anne sütü alan bebeklerin su ihtiyacı olmadığını gösteriyor. Anne sütü besleyicidir. Çocuğun hayatında kazandığı ilk bağışıklığın kaynağı bu ilk süttür. Bebeğin diş sağlığı için önemlidir. Bebeklerde reflü hastalığını önler, sakinleştirici etki yapar. Doğal bir ağrı kesicidir. Alerji gelişimini azaltır, bebeği ishalden korur. İçerdiği bir çok anti-bakteriyel madde nedeniyle yeni doğan ve süt çocukluğunda önemli bir sorun olan kulak iltihaplanmalarına, menenjit ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Buna rağmen bebeklerin beslenmesinde doğumdan kısa bir süre sonra hazır mama ve diğer sıvıların kullanımı yaygındır." şeklinde konuştu.

Bu sağlık sorunun önüne geçilmesi için annelerin doğum öncesinde bilinçlendirilmelerini örenen Genel Sekreter Arıkan, annelerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile bebeklerini beslemelerine özendirilmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber