Anne sütünün önemi ve yararları

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 06 Ekim 2007 11:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bebeğin büyümesi, gelişmesi, enfeksiyonlardan korunması ve ruhsal olarak sağlıklı bir erişkin olabilmesi açısından anne sütü hala en değerli besin.

Ekim ayının ilk haftası olarak kabul edilen Dünya Emzirme Haftası'nda Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tatar da anne sütünün ve emzirmenin vazgeçilmez olduğunu bir kez daha vurguladı. Emzirmeyi bebeğin annesi ile arasındaki sevgi dolu sıcak bir ilişkinin başlangıcı olarak tanımlayan Hüseyin Tatar, "Emzirme son derecede sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Emzirmeye, doğum şekli normal veya sezaryen olsun, mümkün olduğunca doğumdan hemen sonra başlanmalıdır. Her gebe kadının vücudunda, hamilelik süresinde bebeğini emzirebilmesi içi n gerekli değişimler olmaktadır. Bu yüzden her anne emzirme yeteneğine sahiptir"diye konuştu. Duygusal bağın kurulmasında çok önemli bir yer tutmasının yanında anne sütünün bebek için en mükemmel besin olduğunu ifade eden Tatar, bebeğe ilk sütün (ağız sütü) verilmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek ağız sütünün enfeksiyonlara karşı koruyucu maddelerden de çok zengin bir besin olduğunu belirtti.

İLK 6 AY YALNIZCA ANNE SÜTÜ

Dr. Hüseyin Tatar çağımızda bugün tıbbın bebek beslenmesinin ilk 6 ayında öngördüğü gıdanın tartışmasız anne sütü olduğunu kaydetti. Tatar ayrıca "Anne sütü ister prematüre, ister hasta doğmuş olsun, tüm yeni doğanlarda tercih edilmesi gereken beslenme şeklidir. Amerikan Çocuk Hekimleri Akademisi'ne göre emzirme en az 12 ay devam etmelidir, bu süreden sonra isteğe bağlı olarak devam edilebilir. Hiçbir yiyecek veya içecek anne sütünün yerini tutmaz" diye konuştu. Dr. Tatar anne sütünün yararlarını şöyle sıraladı:

Bebeğin yüksek IQ' ya sahip olmasını sağlar.

Bebeğin zihinsel, fiziksel, ruhsal gelişimi için en uygun besindir.

En temiz en besleyici, sindirimi en kolay besindir.

Bebeği diş ve çene anomalilerinden, ileri yaşlarda görülebilecek damar sertliği, tansiyon, şişmanlık gibi hastalıklardan korur.

Anne sütü ekonomiktir. Bebek acıktığında anne sütünü hemen verme imkanı vardır.

Anne sütü ile beslenenlerde alerjik hastalıklar az görülür.

Bebeğin sosyal ilişkileri güçlü, dışa dönük erişkin adayı olmasında çok önemli rol oynar.

Başta ishal olmak üzere zatürre, grip, idrar yolları enfeksiyonları v.b. mikrobik hastalıklardan korur.

Bebeğin 6 ay süre ile tüm besin ihtiyacını karşılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber