Kiradaki evini satanlara vergi sorgusu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2007 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Evinizi 2 yıl kiraya verdiniz. Aldığınız kiranın vergisini de son kuruşuna kadar ödediniz. 2 yıl sonra ise evinizi sattınız. (Evi sattım. Artık Maliye ile hiç işim kalmadı) diye düşünmeyin.

Gelir İdaresi, kiradaki evini satanları, aradan 3-4 yıl geçse dahi kira vergisi için sorgulamaya aldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Gelir İdaresi Bilgi İşlem Merkezinde gayrimenkul sermaye iratları konusunda özel program oluşturuldu. Bu program ile de kira geliri elde edenlere yönelik sıkı bir takibata geçildi.

Bu program ile örneğin 2000 yılında Bursa'da edindiği bir gayrimenkulü kiraya veren ve kiracının oturduğu 2001 ve 2002 yılları ile kiracının satış nedeniyle evi boşalttığı 2003 yılı için beyanname veren Ankara'lı bir mükellef, geçtiğimiz günlerde, bağlı olduğu Vergi Dairesi tarafından arandı.

Bu mükellefe 2004, 2005 ve 2006 yıllarında Bursa'daki evi için neden beyanname vermediği soruldu. Mükellefin, evi, 2003 yılı içinde sattığını belirtmesinden sonra ise, "O zaman bize bir dilekçe ile başvurman gerekirdi. Durumu izah eden böyle bir dilekçe vermedin" karşılığı verildi.

Vergi Dairesi, satış bilgilerinin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nce zaten Gelir İdaresine iletildiğini hatırlatan mükelleften, yine de durumu izah eden bir dilekçeyi kendilerine ulaştırmasını istedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir yetkili, herhangi bir kişinin kira gelirleri için 1 kez beyanname vermesi halinde, otomatik olarak sürekli mükellefiyet kazandığını belirtti. Yetkili, "Kira bildirimi kesilirse, sistem otomatik olarak bizi uyarıyor. Bu nedenle verilecek bir dilekçe, tarafları ileride böyle bir sorgulamadan kurtarır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber