Karamanlı Barajı da kuruyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2007 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burdur'un Karamanlı ilçesinde bulunan Karamanlı Barajı'nda su azaldı.

Karamanlı Belediyesinin sorumluluğundaki Karamanlı Barajı'nın İşletme Sorumlusu Muzaffer Çoban, yaptığı açıklamada, 30 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajdaki su seviyesinin, 1 milyon 600 bin metre küp dolayında bulunduğunu bildirdi.

Su seviyesinin geçen yıl 16 milyon 500 bin metreküp olduğunu, bunun 10 milyon metreküpünün kullanıldığını belirten Çoban, yağış azlığı sebebiyle bu yılki sulama dönemi öncesi su seviyesinin ancak 7 milyon 500 bin metreküpe ulaştığını, yaz döneminde de 6 milyon metreküp suyun kullanılması sonucu, tehlikenin boyutunun büyüdüğünü söyledi.

Etkili yağışların olmaması halinde barajdaki su seviyesinin gelecek dönemde ancak ağaçların sulamasına yeteceğini bildiren Çoban, barajdaki suyun azalması nedeniyle çiftçilerin sondaj kuyularına yüklendiğini, bu nedenle kuyulardaki su seviyelerinde de azalma görüldüğünü belirtti.

-TEHLİKELİ BOYUT-

Yağış azlığının, ileriki süreçte barajdan tarlalara su verilmemesine yol açabileceğini söyleyen Çoban, şöyle devam etti:

''Maksimum düzeyde seviyeye sahip Karamanlı Barajı'ndaki suyun azalması, 3 yıl gibi kısa bir sürede kuraklık tehlikesinin geldiği boyutu gözler önüne seriyor. Çölleşmenin ne kadar kısa bir sürede olabileceğini anlamamız lazım. Bu tehlike sürerse Karamanlı Barajı sulamaya kapanabilir. İçme suyu konusunda şu an için bir sıkıntı yok, ancak yarının ne getireceği bilinemez. Herkes bu konuda daha duyarlı olmalı. Su kullanımında özenli olmalıyız.''

Öte yandan, Karamanlı Belediyesi, barajdaki su seviyesinin düşmesiyle artan kuraklık tehlikesi nedeniyle tedbirlerini yoğunlaştırdı. Belediye, su seviyesinin daha da azalmaması için tarım arazilerinin sulamasını ve sondaj sulamalarını kısıtlı ve etkin şekilde sürdürüyor.

Belediye Başkanı İsmet Mergen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baraj suyunun yer altından giderek tarlalara ulaşmasını sağlayacak proje hazırlığı içinde olduklarını bildirdi. Mergen, su sızmalarının önlenmesi için kanaletlerin bakımının da düzenli olarak yapıldığını söyledi. Mergen, az suyla çok sulama yapmaya çalıştıklarını, vatandaşları gereksiz su kullanımıyla ilgili sürekli uyardıklarını belirtti.

Öte yandan, ilçedeki bazı vatandaşlar ise sık sık yağmur duası yaparak artan kuraklık tehlikesine karşı ''kendilerince'' çözüm yolları arayışlarını sürdürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber