Maden İşleri Genel Müdürü istifa etti

Haber Giriş : 09 Ekim 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maden İşleri Genel Müdürü Hilmi Özbeden emekliliğine 4 yıl kalmasına rağmen memuriyetinden kaynaklanan tüm haklarını yakarak istifa etti. Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ndeki usulsüz uygulamaları ortaya çıkararak, Bakan Hilmi Güler'e bilgi veren, böylece Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu'nu harekete geçiren Özbeden'in istifa dilekçesinde Bakan Güler'e dönük ?ağır sitem ve eleştiriler? dikkat çekti.

Özbeden kendisinin izinde olduğu sırada, gerçek dışı ?vekaletle? kurumda çalışan bir grup bürokratın usulsüz ruhsat verdiğini tespit etmiş ve operasyonun başlamasını sağlamıştı. Soruşturma kapsamında da ilk aşamada 3 yönetici görevden alınmıştı. Bu sırada Özbeden de gördüğü baskı ve tehditler nedeniyle Genel Müdürlük koltuğunu bırakmıştı. Özbeden'in muadili bir başka göreve atanması beklenirken ?tenzil-i rütbe? yapılarak Maden Tetkik Arama Enstitüsü'ne ?mühendis? kadrosuna atandı.

Özbeden'in istifa dilekçesinde şu ifadelere yer vermesi ise dikkat çekti: ?Genel Müdürlük'teki yetersizlikleri ve sıkıntıları amirlerime ve size her platformda ilettim. Görev yaptığım süre içerisinde yayınlamış olduğum iç genelgeler mevcut durumu ortaya koymaktadır. İzinli bulunduğum süre içerisinde tercihim olmayan Genel Müdür Vekili tarafından yapılan işlemin düzeltilmesindeki kişisel gayretimin ve bu noktada hedef haline getirildiğime tanık olmanıza rağmen, bana sahip çıkmadığınız gibi, basına eksik bilgi vererek de sıkıntı yaşattınız?

Ayrıca istifa dilekçesinde Özbeden, ?Bu sorunun ve benzer pek çok sorunun nedeni olan yöneticilerin sizin tasarrufunuzla atanmış olmaları, yaptıkları işlemler nedeniyle müfettiş tarafından açığa alınmış olmaları ve aylardır yönetimdeki sıkıntıları dile getirmeme rağmen çözüm bulunmayışı nedeniyle sizinle görüşerek, beni mağdur etmeyeceğinizi ifade etmeniz üzerine siyaseten sizi rahatlatmak için, size güvenerek 27.09.2007 tarihinde Genel Müdürlük makamından istifa ettim ve izne ayrıldım. Ancak, MTA Genel Müdürlüğü'nde ? Mühendis? olarak atanmama olur verdiğinizden haberdar oldum? dedi.

VATAN

Madencilikteki sansa bürokrasi taş koyuyor

İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Keleş, Türkiye'nin madencilik anlamında şanslı bir ülke olduğunu, ancak bürokrasi yüzünden bunu ortaya çıkaramadığını söyledi

Ahmet Keleş FAHRİ SARRAFOĞLU/İSTANBUL

İstanbul Maden İhracatçılar Birliği (İMİB) Başkanı Ahmet Keleş, Türkiye'nin, doğal kaynaklarını bürokrasi yüzünden tam olarak henüz ortaya çıkaramamış bir ülke olduğunu söyledi. Öncelikli olarak, arama faaliyetlerine hız verilerek, Türkiye'nin sahip olduğu tüm rezervlerin ortaya çıkarılması ve gerekli yatırımların yapılması için özel sektörü teşvik edecek bir yapılanma içine girilmesi gerektiğini kaydeden Keleş, ?Yatırım ve üretim ayağında sektörün önünü açacak şekilde mevzuat düzenlemesi yapılması oldukça önemli. Ancak bu şekilde sektörün var olan potansiyeli ekonomiye kazandırılabilir? dedi.

MADEN İHRACAT REKORA GİDİYOR

Madencilik sektörü ihracatının son yıllardaki ihracat artışı 2007 yılında da sürüyor. 2006 yılında 2 milyar dolara ulaşan maden ürünleri ihracatı, 2007 yılının sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre 60'ı aşkın mal grubunda değerde yüzde 31 artışla 1,7 milyar doları geçmiş durumda. Bu değerin yüzde 47'sini 813,2 milyon dolar ile doğal taş ihracatı oluşturuyor. Madencilik sektörünün en önde gelen ve acil çözüm bekleyen sorunlarının mevzuattan kaynaklanan sıkıntılar olduğunu dile getiren Keleş, üretim maliyetlerinin yüksekliği, lojistik ve nakliye problemleri yüzünden bugün sektör istenilen yerde değil dedi.

ATIL MADENLER AÇILIYOR

Dünyada metalik madenlerin değer kazanması sonucu bizde de yıllardır atıl durumda olan madenlerin değerlenmeye başladığını hatırlatan Keleş, ?Yaşanan fiyat artışları sebebiyle bu madenler de değerlendirilmeye başlandı ve kapalı olan ocaklar faaliyete geçti ve bu alandaki yatırımlar devreye girdi? şeklinde konuştu.

İhracat 5 milyar doları bulur

Madencilik sektörünün en önde gelen ve acil çözüm bekleyen sorunlarını mevzuattan kaynaklanan sıkıntılar, üretim maliyetlerinin yüksekliği, lojistik ve nakliye problemleri ana başlığında toplayan Ahmet Keleş, yatırım izni ve ruhsat alma sürecinin uzun ve bürokrasinin yoğun olmasının sektörü kısıtladığını söyledi. Keleş, "Maden Yasası'nın uygulanmasını kolaylaştırmak bakımından bürokrasi azaltılmalı? dedi.

Sektör olarak hedeflerinin yakın gelecekte 5 milyar dolar ihracat olduğunu dile getiren Keleş, "Vizyonumuzu büyütelim. Yakaladığımız 1 milyar dolarlık ihracat övünme konusu bile olmasın. Yeni hedefimiz 5 milyar dolarlık seviyeye en kısa zamanda ulaşmak olsun. Sıçramamızın kaldıracı değerler zincirinde yukarıya çıkmaktır" diye konuştu.

YENİ ŞAFAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber