İkinci emekliliğe yeni düzenleme TBMM'de

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2007 00:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

2000 yılından önce emekli olanların aylıklarını kestirip kısa süreli çalışmalarının ardından yeniden emeklilik talep etmelerini düzenleyen kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

AKP Çorum Milletvekili Agah Kafkas'ın hazırladığı Sosyal Sigortalar Kanunu, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ve Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, yaşlılık, malullük aylığı alırken, sigortalı olarak çalışmaya başlaması nedeniyle aylıkları kesilenlerden yeniden aylık talebinde bulunanların, aylıklarının hesabına ilişkin esaslar yeniden düzenleniyor.

Buna göre, aylıklara uygulanan artış oranı kadar yükseltilerek tespit edilen eski aylığa, sonraki çalışma sürelerine karşılık gelen kısmi aylığın ilavesi sağlanacak. Teklif aynen yasalaşırsa ikinci kez emekli olmak suretiyle emekli maaşında yüzde 40'a varan artış sağlanmasının da önüne geçilmiş olacak.

Amaç suiistimali önleme

Kanun teklifinin gerekçesinde de emeklilik sonrası, çalışmaların sigortalılar açısından değerlendirilmesi ve eski aylıklara göre daha düşük bir aylığın bağlanmasına yönelik kanuni hükümlerin, fiilen çalışma olmadığı halde muvazaalı olarak suiistimal edildiği belirtildi.

Emeklilikten sonraki çalışma süresine ait aylığın belirlenmesi sırasında aktif sigortalılıkta geçmeyen ve emekli aylığı alınan ara döneme ilişkin sürelerde TÜFE ve Gelişme Hızı'nın (GH) uygulanmasının amaçlanmadığı vurgulanan gerekçede, "SSK ve Bağ-Kur'un ödediği aylık miktarları göz önüne alındığında, bu nitelikteki muvazaalı işlemlerin, SSK'nın giderlerinde artış meydana getireceği ve aktüeryal dengeleri etkileyeceği açıktır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber