Her şehit Türkiye'nin yüreğini yakıyor, devlet aileye el uzatıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Ekim 2007 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Soner GÜREL/ANKARA

Devlet, şehitlerin yakınlarını ortada bırakmıyor ve emeklilik maaşından tazminata, çocuklarının eğitiminden ailesine kira desteğine kadar pek çok konuda destek sağlıyor. Şehitlerin mirasçılarına en yüksek devlet memuru brüt aylığının 100 katı nakit tazminat ödeniyor.

TÜRKİYE şehitlerinin yakınlarını mağdur etmiyor. En başta da devletimiz şehit yakınlarına çok farklı başlıklar altında maddi ve manevi destek veriyor. Devletimiz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terörle mücadelede sırasında veya yurtiçi ya da yurtdışında görev yaparken şehit olan er ve erbaşlar ile uzman çavuş, astsubay, asteğmen ve subayların yakınlarına, olanakları ölçüsünde yardımcı oluyor. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile Silahlı Kuvvetler mensuplarının yurt içinde veya yurt dışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak şehit olmaları halinde ölenlerin kanuni mirasçılarına en yüksek devlet memuru brüt aylığının 100 katı tutarı nakdi tazminat ödeniyor. Bu miktar belirlenen katsayıya göre değişiyor.

KİME NE ÖDENİYOR: Şehit olan veya vefat eden personel bekar ise tazminat yüzde 50 anne, yüzde 50 baba; Bekar ve anne veya babadan biri vefat etmiş ise yüzde 50 anne veya baba, yüzde 50 kardeşler; Evli ve çocuksuz ise yüzde 50 eş, yüzde 25 anne, yüzde 25 baba; Evli ve çocuklu ise yüzde 70 eş, yüzde 15 anne, yüzde 15 baba şeklinde ödeme yapılıyor.

MAAŞ BAĞLANIYOR: Emekli Sandığı Kanunu'na göre hizmet süresi 30 yıldan az olan şehit personelin eşi, çocukları, baba ve annesine 30 yıl üzerinden, bir üst derecedeki harp malulü aylığının vazife malulü arasındaki farkın yüzde 80'i dikkate alınarak maaş bağlanıyor. Hizmet süresi 30 yıldan fazla hizmeti olanlara da fiili ve itibari hizmet süreleri toplamı üzerinden maaş bağlanır. Terörle Mücadele Yasası kapsamında şehit olan subay, astsubay ve uzman erbaşların dul ve yetimlerine bağlanacak aylık, bunların görevde olan emsallerinin almakta oldukları aylıklardan az olamıyor.

EMEKLİLİK TAZMİNATI: Terörle mücadelede şehit olan erbaş ve erler hariç TSK varislerine en yüksek devlet memuru brüt aylığı üzerinden 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi ödeniyor. Ayrıca, tütün ve alkol ürünlerinin satış bedellerinden de şehit yakınlarına belli oranda pay veriliyor. Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) aracılığı ile de şehit yakınlarına belli oranlarda yardım yapılıyor. Buna göre erbaş ve erler hariç, subay, astsubay ve üye olmaları halinde uzman erbaşların şehit olması halinde, albay ve aşağıdaki rütbeler için albay maaşının 20 katı, kıdemli albay ve yukarı rütbeler için kendi aylıklarının 20 katı tutarında ölüm yardımı yapılıyor.

SAĞLIK HİZMETLERİ: Şehitlerin dul ve yetimlerine ayrıca her türlü sağlık hizmetlerinde yararlanma hakkı tanınıyor. Şehitlerin eş ve diğer yakınları askeri hastanelerden de yararlanabiliyor. Şehit uzman çavuş ve asteğmenlerin yakınlarına orduevlerine giriş için garnizon komutanlıklarınca yapılan inceleme sonrasında kimlik kartları da düzenleniyor.

Şehit yakınları için neler yapılıyor

Şehitlerin çocuklarına da her yıl öğrenim yardımı yapılıyor. Ancak iki yıl üst üste sınıfta kalan şehit çocuklarının öğrenim yardımları kesiliyor.

Öğrenci yurtlarında şehit çocukların kalması için öncelik uygulanırken, kredi verilmesi de sağlanıyor.

Şehit yakınına Nakdi Tazminat: 41 bin 543 YTL, Kuvvet Komutanlığı Yardımı: 2 bin YTL (Erbaş ve erlere veriliyor.)

Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfı Yardımı: 10 bin 932 YTL- 28 bin 424 arası (Hizmet Yılına Göre) Birlik Komutanlığınca Yapılan Ölüm Yardımı: 830 YTL (Subay, Astsubay ve Uzman Erbaşlara veriliyor.)

T.C. Emekli Sandığı'nca Bağlanan Maaş En Düşük: 980 YTL, En Yüksek: 987 YTL. Tahsil ve varis durumuna göre değişir. (Miktar erbaş ve erler için)

Tütün Bey'iye İkramiyesi: Bin 706 YTL, Emekli İkramiyesi: 64 bin 443 YTL, OYAK Ölüm Yardımı: 29 bin 335 YTL (Üye olanlara veriliyor.)

OYAK Emeklilik İkramiyesi: Üye olanlara verilir. Her üye için ayrı ayrı hesaplanır. Toplu Konut Kredisi: 40 bin 253 YTL, Mehmetçik Vakfı Yardımı: 5 bin 904 YTL (Erbaş ve erlere veriliyor.)

Kira Bedelinin Devletçe Ödenmesi: Subay, astsubay ve uzman erbaşlara veriliyor. Belediyeden alınacak rayice göre ödeniyor. T.C. Emekli Sandığı'nca yapılan öğrenim yardımı; İlköğretim: 499 YTL, Lise: 748 YTL Yüksekokul: 998 YTL.

Mehmetçik Vakfı'nca sadece erbaş ve erlerin çocuklarına yapılan öğrenim yardımı: 0-19 yaş arası: 153 YTL, Lise ve muadili: 231 YTL, Yüksekokul: 306 YTL.

Eş ve çocuklarına iş faturalarda indirim

3713 sayılı kanun kapsamında şehit olan kamu görevlileri ile erbaş ve erlerin yakınlarından bir kişiye de kamu ya da özel sektörde iş bulunması konusunda yardımcı olunuyor. İş bulunması konusunda öncelik eşe, eşinin olmaması halinde çocuklarından ya da kardeşlerinden bir kişi bu haktan yararlanabiliyor. Şehit yakınlarının konutlarında kullandıkları elektrik faturalarında da yüzde 40, su faturalarında ise yüzde 50 indirim uygulanıyor. 200 metrekareyi geçmeyen konutuna ise vergi muafiyeti uygulanıyor.

Konuta faizsiz kredi 10 yıl kira yardımı

EMEKLİ Sandığı Kanunu ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında şehit yakınlarına TOKİ konut kredisi kullandırıyor. Krediye faiz uygulanmıyor. Erbaş ve erler hariç şehit yakınlarına kamu konutlarından yararlanma önceliği ve konut yardımı da yapılıyor. Şehit yakınlarının bir yıl süre ile oturdukları lojmandan yararlanmasına olanak tanınırken, bu süre sonunda ikametgáh olarak kullanacakları evin kira bedeli de yine devlet tarafından 10 yıl süre ile karşılanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber