YSK, Referandum yasasını bekliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2007 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 21 Ekim'de yapılacak halk oylamasının ertelenip ertelenmeyeceğine, anayasa değişiklik paketinden 11. cumhurbaşkanının seçimine ilişkin 2 geçici maddenin çıkarılmasını öngören yasa çıktıktan sonra karar vereceklerini bildirdi.

YSK'ya gelişinde soruları yanıtlayan Aydın, önce TBMM'den söz konusu yasanın çıkması gerektiğini, sonuca göre bir karar vereceklerini bildirdi. Aydın, ''Yasa çıkarsa ya pazar günü oylama yapılacak. Yani gümrüklerde bugüne kadar oy kullanıldı. 21 Ekim sonucunda ne çıkarsa oradaki farka göre bu gümrüklerde kullanılan oy etkili olur mu olmaz mı buna bakacağız. Bir seçenek bu. İkinci seçenek, süreci yeniden başlatmak. Çünkü yeni bir metin var'' diye konuştu.

''İkinci seçeneğe ne kadar yakınsınız?'' sorusuna Aydın, ''Öyle bir şey yok. Kurul karar verecek'' yanıtını verdi. Bir başka soru üzerine de Aydın, Kurulun karar vermesi için yasanın yürürlüğüne girmesini beklediklerini ifade ederek, yasa TBMM'den çıktıktan sonra Cumhurbaşkanının önüne gideceğini anımsattı. Cumhurbaşkanının ya yasayı onaylayacağını ya da halk oyuna gönderebileceğini anlatan Aydın, bunun sonucu kendilerine gelir gelmez karar vereceklerini kaydetti.

''Halk oylaması süreci işlerken yapılacak anayasa değişikliğinin iç tüzük ihlali olduğu ve bu konuda Anayasa Mahkemesinin karar vereceği'' yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Muammer Aydın, bu konunun Anayasa Mahkemesinin görevi olduğunu ifade etti. Halk oylamasının iptal edilmesi halinde zararın ne kadar olacağı sorusu üzerine de Aydın, halk oylamasının maliyetinin 103 milyon YTL olarak hesaplandığını belirterek, bugüne kadar bu paranın yaklaşık 30-40 milyon YTL'sinin harcandığını kaydetti. Aydın, ''21 Ekim'de oylama tamamlanırsa 103 milyon YTL harcanmış olacak'' dedi.

Aydın, ''YSK'nın seçim sonuçlarını bilgisayar sistemiyle toplaması nedeniyle Türk Telekom'daki grevin sistemi etkilemeyeceğini, herhangi bir aksama yaşanmayacağını'' belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber