Yaşlanma ulusal eylem planı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2007 12:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaşlılara sosyal koruma, sosyal güvenlik sistemlerinden yararlanma olanağı sağlanması amacıyla, kapasitesi düşük, yaşlı çalışanların istihdam edilmesini desteklemeye yönelik programlar ortaya konulması gerektiği bildirildi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü (SHÇEK) ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlanan, "Türkiye'de Yaşlıların Durumu ve Yaşlanma Ulusal Eylem Planı" yayınlandı.

Yaşlanmayla ilgili politika geliştirme ve uygulama konusunda bir hareket noktası olma amacıyla hazırlanan plan, uzun vadede nüfusu yaşlanma eğilimi gösteren Türkiye için önemli tedbirler içeren bir tavsiye kararı niteliği taşıyor.

Plana göre, emekli maaşlarının sürekli, doğru, sorunları çözebilecek miktarda ve şeffaf ödeme planları olması ve uygun olan yerlerde, özürlülük sigortasının da aynı özellikleri taşıması gerekiyor.

Kayıt dışı sektörlerde çalışanlar için yeni sosyal koruma sosyal güvenlik programları hazırlanması öngörülüyor.

Yaşlılar için küçük ölçekli, kolay ulaşılabilir, iş görme kolaylığı sağlayan,toplumsal yaşamdan izole edilmeyi engelleyen konutların yapılması, bu konutların çevresinin destek hizmetlerini ve yaşlılara yönelik sosyal faaliyetleri sağlayacak şekilde düzenlenmesinin sağlanması öneriliyor.

Planda, yaşlıların karar verme sürecinde temsil edilebilmeleri için karar vermenin bütün aşamalarında yaşlı organizasyonlarının kurulmasının teşvik edilmesi isteniyor.

Yetişkinlerin okuma yazma oranlarının, kadınlara öncelik verilerek 2015 yılına kadar yüzde 50 artırılması ve bütün yetişkinler için temel, sürdürülebilir eğitime ulaşma olanağı sağlanması isteniyor.

Yoksulluğun azaltılmasını hedefleyen politika ve programlara yaşlıların dahil edilmesi, ağır yoksulluk içinde yaşayan insan sayısının azaltılması, başta kadınlar olmak üzere yaşlılarda yoksulluğun ortadan kaldırılması için bireylerin güçlendirilmesi amacıyla hazırlanmış programların desteklenmesi, öneriliyor.

Bütün yaş gruplarında yetersiz ve dengesiz beslenme, sedanter yaşam ve sigara içme, pasif içicilik, aşırı alkol tüketimi gibi sağlığa zararlı risklerin azaltılmasında, sağlığın geliştirilmesi, sağlık eğitimi, koruma politikaları ve bilgilendirme konusunda kapsamlı kampanyalar düzenlenmesi öneriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber