Alan değiştiren öğrencilere müjdeli haber

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2007 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'da yaptıkları alan değişiklikleri kayda alınmayarak başka bir okulda misafir öğrenci sıfatıyla sınıf tekrarı yaptırılmak istenen binlerce öğrenciyi rahatlatacak karar Bursa 3. İdare Mahkemesi'nden geldi. İdare Mahkemesi, yönetmelik kurbanı olan ve liseyi 5 yıl okuması istenen öğrencilerle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bursa'da sadece 700 öğrenciyi ilgilendiren kararın Türkiye'de binlerce öğrenci için emsal olacağı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Bursa Anadolu Lisesi 10. sınıfta okuyan Kemal Turan, seçtiği Fen Bilimleri alanından Türkçe Matematik (TM) ananına geçmek istedi. Öğretmenleri, öğrenci Turan'a Fen bilimleri alanına giren 3 derslerinden muaf olduğunu söyledi. Yönetmelik gereği, Fizik, Kimya, ve Biyoloji'nin kendi alanına girmediği için Turan'a sınıf tekrarı yaptırılmak istendi. Bu sırada yapılan yönetmelik değişikliğiyle liseler 4 yıla çıktı. Kendi alanına giren Türkçe Matematik derslerinde başarılı olmasına rağmen, Fen Bilimleri derslerinden başarısız olduğu gerekçesiyle, Kemal Turan'dan Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi'nde misafir öğrenci sıfatıyla sınıf tekrarı yapması istendi.

Bunun üzerine Kemal Turan'ın anne babası Sema ve İsmail Turan çifti, çocukları için hukuk mücadelesi başlattı. Bu şekilde Bursa'da yaklaşık 700 öğrencinin mağdur olduğunu kaydedilirken, Turan çifti kendi çocukları için 3. İdare Mahkemesi'ne müracaat etti. Bir çok aile de benzer müracaatlarla İdare mahkemesine başvurdu. Yönetmelikte yapılan değişikliklerle liselerin 4 yıla çıkmasının yanında ayrıca bir de sınıf tekrarı yapılması istendiği için lise eğitimleri 5 yıla çıkan öğrenciler, başarısız bir alanda okumaya mahkum edilmek istemediklerini ifade ederek yürütmenin durdurulmasını istedi.

İdare mahkemesi 19 günde karar verdi. Öğrencilerin mağduriyetini hukuka ve yasalara aykırı bulan İdare Mahkemesi davacı Kemal Turan'ın başarılı olduğu ve geçiş yaptığı alan olan TM'den bir üst sınıfta okumasına karar verdi. Ülkenin çeşitli yerlerinden idare mahkemelerine müracaatları bulunan binlerce öğrenci 3. İdare Mahkemesi'nin bu kararını emsal göstererek, yürütmenin durdurulmasını isteyebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber