'Bürokratın canını al ama yetkisini alma'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2007 17:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, en zor işin bürokratlara verilen yetkiyi geri almak olduğunu belirterek, "Bürokratlara yetkiyi verdiğin zaman, canını al ama yetkisini alma şeklinde bir direnç oluyor." dedi.

TOBB öncülüğünde 2007 yılında 20 ilde düzenlenen KOBİ Bilgi ve Eğitim Fuarları'nın (KOBİF) 15.'si Denizli'de, Ege Giyim Sanayicileri (EGS) Fuar Merkezi'nde açıldı. 40 kamu kurumu ve 86 firmanın bulunduğu fuarın açılışına Denizli Valisi Hasan Canpolat, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eyüp Şenol Ömeroğlu, Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci ve çok sayıda işadamı katıldı. Halk Bankası Genel Müdürü Aydın, açılışta yaptığı konuşmada göreve geldiğinde bankanın reel sektöre verdiği kredi miktarı 500 milyon YTL iken 30 Haziran 2007 itibarıyla 15 milyar YTL'ye ulaştığını söyledi. Aydın, "Bu sadece nakdi kredidir ve 30 katlık bir artışa tekabül ediyor." şeklinde konuştu. Hisarcıklıoğlu ise Türkiye'de bir KOBİ tanımı bulunmadığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Neyin KOBİ olduğu gittiğin kuruma bağlı. Her kurumun tanımı farklı. Dokuz ayrı KOBİ tanımı bulunuyor." dedi.

Türkiye zenginleşmek istiyorsa dünya ticaret hacminden alacağı payın yüksek olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bizde bir laf var, 'KOBİ küçüktür, güzeldir.' diye. Hepinize söylüyorum, böyle sözlere aldanmayın. Bugünkü ticaret düzeninde küçük olan, yok olmaya mahkûmdur." ifadelerini kullandı. Türkiye ile Polonya'yı kıyaslayan Hisarcıklıoğlu, orada kurulan bir şirketin beş yıl sonra yüzde 100 büyüdüğünü, Türkiye'de ise yerinde saydığını, bunun sebebinin kayıtdışılık olduğunu söyledi. 2001 ekonomik krizinde TOBB olarak bir çalışma yaptırdıkları belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Krizin en yoğun olduğu dönemde en çok şikayet finansman konusundaydı. Para yok deniyordu. Devletin KOBİ'lere verdiği paranın 2001 yılında yüzde 40'ı kullanıldı, gerisi Hazine'ye döndü."

KOBİ'lerin kendilerine ayrılan payı kullanamamasının sebebinin bürokrasi olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Bu paraya neden ulaşamıyoruz diye baktığımızda şunu gördük; Bu parayı 47 kamu kurum ve kuruluşu dağıtıyor. İş günü hesabıyla 75 gün Ankara'da durmak lazım. Ondan sonra dönersen işini bulmazsın." ifadelerini kullandı. Tek parti gelince kıskançlık olmaz diye düşündüklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Kamu kurumları tek çatı altında toplansın istedik, hükümete ilettik. Benim acemiliğime verin; en zor iş, birine verdiğiniz yetkiyi geri almakmış. O bürokratlara yetkiyi verdiğin zaman, canını al yetkisini alma şeklinde bir direnç var ki bunu başaramadık. Bürokrat, milletvekili ondan tevessül edip alsın istiyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber