Başkent Doğal Gaz A.Ş'nin özelleştirilmesine onay

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2007 13:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Rekabet Kurulu, Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş'nin hisselerinin yüzde 100'ünün "blok satış" yöntemiyle özelleştirmesi konusunda olumlu görüş bildirdi.

Kurul bu arada, rekabetin tesisi bakımdan doğal gaz dağıtım faaliyetinin, diğer tüm piyasa faaliyetlerinden hukuki olarak ayrıştırılması koşulunun şartnamede yer almasına karar verdi.

Rekabet Kurulu Başkan Vekili Tuncay Songör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş'nin özelleştirmesine dönük "ön izin" talebi üzerine yapılan değerlendirmede, Kurulun dün itibariyle kararını aldığını ve bunu Belediyeye gönderdiğini söyledi.

Ankara'da doğal gazın dağıtımının özelleştirilmesinin, ilgili kanun ve özelleştirme tebliği kapsamında bir işlem olduğunu ve serbest olmayan tüketicilere (konut tüketicileri) yapılan doğal gaz satışları pazarındaki pazar payı ile cirosu bakımından işlemin ön bildirime tabi olduğunu belirten Songör, özelleştirmenin Rekabet Kanunu kapsamında değerlendirildiğini ve olumlu ön görüş verildiğini ifade etti.

Kurulun ön görüşünde, "Ankara ilindeki doğal gaz dağıtım faaliyetinin rekabetin tesisi bakımdan diğer tüm piyasa faaliyetlerinden hukuki olarak ayrıştırılması dolayısıyla doğal gaz dağıtımı dışındaki faaliyetlerin dağıtım faaliyeti gösteren şirketten ayrı tüzel kişilik altında yapılandırılmış şirketlerce gerçekleştirilmesi koşulunun ihale şartnamesinde yer alması gerektiğine" karar verdiğini kaydeden Songör, belediyenin de bu görüşe katıldığını söyledi.

Başkan Vekili Songör, bu kapsamda katılan şirketlerin hakim durum ya da koordinasyon yaratarak rekabet ihlalinde bulunmaması için, iletim veya depolama gibi hususlarda başka faaliyetleri varsa, bunun ayrı tüzel kişilikler altında yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber