Vizite eylemi 36 eğitimciye patladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Ekim 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal, ekonomik koşullarının düzeltilmesi için vizite eylemi yapan 36 öğretmen hakkında üç ile bir yıl arasında hapis cezası isteniyor..

Geçen yıl 14 Aralık'ta KESK'in çağrısı doğrultusunda tüm Türkiye'de Eğitim Emekçileri Sendikası'na (Eğitim-Sen) üye 80 bin öğretmen ile yaklaşık 200 bine yakın diğer kamu çalışanları birlikte vizite eylemi yaptı. Bu eyleme Balıkesir'in Gönen ilçesinde görevli 36 öğretmen ile bir memur da katıldı. Öğretmenler için önce "görevi ihmal"den idari soruşturma açıldı ancak takipsizlik kararı verildi.

Bunun ardından ise, öğretmenleri şok eden gelişme Gönen Cumhuriyet Savcılığı'ndan geldi. Savcılık 36 öğretmen ve bir memur için Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Kamu görevinin terki veya yapılmaması" eylemini düzenlenen 260. Maddenin 1. ve 2. fıkralarına dayanarak, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası istemi ile 27 Ağustos'ta iddianeme hazırladı ve dava açtı. İddianamede, öğretmenlerin yargılandığı bir başka madde ise TCK'nın 53. maddesi. Buna göre, mahkûmiyet verilmesi durumunda infazdan sonra da verilen cezanın yarısından bir katına kadar hak ve yetkilerinin kullanılmasının yasaklanması öngörülüyor. 16 Ekim Pazartesi günü hakim karşısına çıkan ve ikinci duruşmaları 28 Aralık tarihine ertelenen öğretmenler sendikal haklarını kullandıklarını ve yaşananların sadece bir hukuk komedisi olduğunu söylüyor.

GÖZDAĞI VERMEYE ÇALIŞIYORLAR

Eğitim-Sen Gönen Temsilcisi ve 27 yıllık meslek lisesi öğretmeni Ali Gözübüyük, bu eyleme Türkiye'den yüz binlerce memurun katılmasına rağmen yalnızca Gönen'deki 36 öğretmen ile bir memurun yargılanmasını "hukuk komedisi" olarak tanımlıyor. Gözübüyük, "Bu katıldığımız ilk eylem değil. Ama öğretmenlerin böyle bir eyleme katıldığı için hapis istemi ile yargı karşısına çıkarılması ilk olay" diyor ve ekliyor: "Yasalarla koruma altına alınan hakkımızı kullandığımız için açılan bu dava sendikalı olmak isteyenlere karşı bir gözdağı verme isteğidir."

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, öğretmenlerin yargı karşısına çıkarılmasının hukuksuzluk olduğunu belirterek, meslektaşlarının sendikalarının aldığı karara uyduğunu ve yasal haklarını kullandığını söylüyor.

Öğrencilere bir şey söyleyemedik

13 yıllık rehberlik öğretmeni Pınar Uslu ile eşi meslek lisesi öğretmeni Ayhan Uslu da hapis istemi ile yargılanan öğretmenlerden. İki ve beş yaşındaki iki çocuk sahibi çift yasal haklarını kullandıkları için yargı karşısına çıktıklarını söylüyor. Ayhan Uslu, lise öğrencilerine ders verdiği için "neden yargılandığını" daha rahat anlatabildiğini söylüyor.

'Cezaevine gitme' diye ağladılar

...

...

...

9 yıllık sınıf öğretmeni Kenan Örtüm'ün öğrencileri ikinci sınıfta. Bazıları yargılandıklarını duymuş. Örtüm, "İlköğretim yaşındaki çocuğa ne anlatacaksınız, kafaları karışıyor. Ama birçok arkadaşımda olduğu gibi aralarında duyanlar, 'Öğretmenim seni cezaevine mi koyacaklar' diyerek, ağlamaya başlıyor" diye konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber