Sağlık Bakanlığı: Sezaryen tıbbi gerekçelerle yapılmalıdır

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2007 20:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, doğum hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik bütüncül bir yaklaşım oluşturma amacıyla hazırladığı 'Doğum Eylemi Yönetim Rehberi'ni bir genelge ile kullanıma sundu.

81 il valiliğine gönderilen genelgede, doğumlarda anne ölümlerinin beşte birinin evlerde gerçekleştiği, mevcut durum değerlendirmesi sonucu belirlenen ulusal politikalar doğrultusunda doğum hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik bütüncül yaklaşımla kapsamlı çalışmaların sürdüğü belirtildi.

2003 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre doğumların yüzde 17'sinin sağlık personeli yardımı olmadan, yüzde 78'inin de sağlık kuruluşlarında yapıldığı bildirildi. Genelgede şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu çalışmalardan birisi de 'Doğum Eylemi Yönetim Rehberi'nin hazırlanmasıdır. Türkiye'de 2003'te yapılan araştırmada yüzde 21.2 olan sezaryen oranının, son doğum verilerine bakıldığında yer yer artış gösterdiği görülmüştür. Mevcut oran gelişmiş ülkelerin oranlarının, Dünya Sağlık Örgütü önerilerinin (yüzde 5-15) ve bakanılğımız hedeflerinin üzerindedir. Bakanlığımız anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla ülke genelindeki tüm hastanelerde sezaryen endikasyonlarını izlem çzalışmalarını devam ettirmektedir. aynı zamanda ülkemizde uygulamada birlikteliğin sağlanması ve hekimlerin klnik pratiklerinde yol gösterici olması amacı ile geliştirilen 'Doğum Eylemi Yönetim Rehberi', Türk Jinekoloji ve Obstetik Derneği, Türk Perinatoloji Derneği, Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği işbirliğinde bakanlığımız doğum Programı Bilim Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Söz konusu rehber bakanlığımız web sayfasında yayınlanarak kullanıma açılmıştır. İllerde doğum hizmeti veren tüm sağlık kuruluşlarının 'Doğum Eylemi Yönetim Rehberi' konusunda bilgilendirilmesi ve rehberde belirtilen çerçevede hizmet sunulmasına azami özeng österilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim."

SEZARYEN TIBBİ GEREKÇELERLE YAPILMALI

Öte yandan rehberde, sezaryenle doğumun azaltılmasına yönelik çabaların artırılması vurgulandı. Sezaryen ile doğumun cerrahi bir girişim olduğu, tıbbi gerekçelerle yapılmasının amaçlandığı belirtildi. Rehberde; "Sezaryen planlanırken, gebeye ve gebeliğe özgü yararları ve riskleri göz önüne alınmalıdır. Annenin istemi, sezaryen için tek başına yetkerli bir neden olmamakla beraber, kişiye ait aşırı korku, endişe, panik gibi psikolojik durumların varlığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durumlarda yeterli ve doğru danışmanlık verilmelidir. Sezaryen kararı, her hastanın bulguları bireyselleştirilerek verilmelidir. Tüm tıbbi müdahalelerde olduğu gibi, sezaryen olgularında bilgilendirilmiş ve aydınlatılmış hasta onama formu alınmalıdır" ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber