Grevdeki çalışanlar polis zoruyla arıza tamirine götürülüyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 25 Ekim 2007 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ebru Tuncay

Türk Telekom'da süren tartışmalı grev kararı, Batman ve Diyarbakır'da polis zoruyla grev kırıcılığı yapıldığı iddialarını gündeme getirdi. Haber-İş Başkanı Ali Akcan, çalışanların emniyet güçleri nezaretinde arıza gidermeye götürüldüğünü iddia ederken valilik böyle bir talimatlarının bulunmadığını açıkladı.

Türk Telekom'da 16 Ekim'de başlayan tartışmalı grev, Batman ve Diyarbakır'da Telekom işçilerini valilik ile karşı karşıya getirdi. Haber-İş, Batman ve Diyarbakır'da Telekom çalışanlarının valilik talimatıyla grev kırıcılığına zorlandığını iddia etti. Bu iddialar valilik tarafından yalanlanırken, Haber-İş ayrıca "örgütlü suç işleniyor" gerekçesi ile internet sitelerinin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatıldığını da belirtti.

16 Ekim'de başlayan Türk Telekom grevi tüm Türkiye'de sürerken, Haber-İş Başkanı Ali Akcan dün yaptığ ıaçıklamada özellikle Batman ve Diyarbakır'daki Telekom çalışanlarının valilerin talimatıyla, polis nezaretinde arızaları gidermeye götürüldüğünü söyledi. Akcan, "Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki emniyet güçlerinin bu hareketi grev kırıcılıktır" dedi. Akcan, "Bu grev bizim haklı davamız. Türkiye'de terörist grupların web sitelerine hiç bir şey yapılmıyorken, Haber-İş'in sitesinin kapatılması bir haksızlık. 26 bin çalışanımızı diri diri toprağa gömemeyiz. Ülkenin güvenliği korunulurken 26 bin çalışanınızı da korumanız lazım" diye konuştu.

Türk Telekom 8 bin çalışanı gönderecek

Türk Telekom yetkilileri tarafından başbakana grevle ilgili brifing verildiğini belirten Akcan, grevde bir ertelemeye gidilip gidilmeyeceğine ise devletin karar vereceğini söyledi. İkinci haftasına giren grevde sıkıntıların yeni başlayacağını ifade eden Akcan, "Grevle ilgili bizim cephemizde bir sıkıntı yok. Bize Türk Telekom cephesinden bir talep de gelmedi. Grevi ertelemek demek emek cephesine bir tavır demektir" diye konuştu.

Grevi ertelenmek yerine masa başında halledilmesi gerektiğinin altını çizen Akcan, ikinci haftasına giren grevde sıkıntıların yeni başlayacağını söyledi. Türk Telekom'un 12 bin kişiyi işten çıkardığını, 3 bin kişinin de emekli edilmeye çalışıldığını belirten Akcan, "Şu anda da 8 bin çalışanı göndermeyi planlıyorlar. Yıllardır Türk Telekom'da sabotajlar olur. Ancak bunun için hiçbir toplantı yapmadılar. Sabotajlar şimdi mi akıllarına geldi" diye konuştu. Türkiye'de tüm sektörlerin yabancı sermaye tarafından ele geçirildiğini ve olayın arkasında farklı nedenler aramaya başladığını söyleyen Akcan, "Artık aklıma farklı şeyler de gelmeye başladı. Büyük Ortadoğu Projesi ile ilgili olarak, grev de bahane edilerek Türkiye'nin haberleşme ağı mı çökertilmeye çalışılıyor?" şeklinde konuştu.

Bu arada, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Paul Doany, Uluslararası Sendikalar Ağı'nın (Global Union) şirketteki grev sürecine ilişkin gönderdiği mektuba yanıt vererek, grev başladığından bu yana 159 noktada saldırıya uğradıklarını kaydetti.

Bilişim STK'larından alternatif altyapı çağrısı

Türk Telekom'da devam eden greve ilişkin 13 bilişim sivil toplum kuruluşu (STK)ortak bir bildiri yayınladı. Türkiye Bilişim Vakfı, Türkiye Bilişim Derneği, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Yazılım Sanayicileri Derneği ve Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği'nin de aralarında bulunduğu 13 STK tarafından yayınlanan bildiride, daha ilk günden karşılaşılan kesintilerin birçok alanda önemli aksamalara neden olduğu ve bu gibi durumlarda kesintisiz haberleşme güvenliğinin sağlanması için alternatif altyapıların kurulması gerektiği vurgulandı. Öte yandan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, grevden dolayı uğradıkları zararın birkaç milyon YTL'ye ulaştığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber