Okulun pis tuvaletleri 500 öğrencinin sağlığını tehdit ediyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Ekim 2007 15:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Soner KAVAK/BEYŞEHİR (Konya), (DHA)

KONYA'nın Beyşehir İlçesi'ne bağlı Karaali Beldesi'ndeki ilköğretim okulunun temizlenmeyen tuvaletleri, öğrencilerin sağlıklarını tehdit ediyor. 6 öğrencinin sarılık tedavisi gördüğü okulda, veliler salgın endişesi yaşıyor. Okul Müdürü Hüseyin Kanbir ?Fosseptik dolu. Bu geçici bir durum'' derken, öğrenciler okul tuvaletinin geçen yıldan bu yana aynı durumda olduğu iddia etti. İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, ?Aksaklıklar en kısa sürede giderilecek. Derhal soruşturma başlatıyorum'' dedi.

19 öğretmen ve 500 öğrencisi bulunan Karaali İlköğretim Okulu, 5 yıl önce hizmete girdi. Oldukça bakımsız ve harabe bir bina görünümündeki okulun, giriş merdiven kaplamaları dökülmüş, tüm sıvaları çatlamış durumda. Tabelası dahi bulunmayan 3 katlı binanın tuvaletleri de pislik içerisinde. Öğrenciler, kullanmak zorunda oldukları tuvaletlere taşkın lağım yüzünden giremiyor. 6 öğrencinin sarılık hastalığına yakalandığını söyleyen öğrenci velisi Veli Gürkan, kendi çocuğunun da sarılık olduğunu belirterek, ?Çocuklar tuvaletlere giremiyor. Çocuklar pislik içerisindeki tuvaletlerin bulunduğu yerdeki lavabolardan su içiyor. 6 çocuk sarılık hastası ve tedavi görüyor. Hastalığın, salgına dönüşmesinden korkuyoruz. Çok sayıda öğrenci, pislik nedeniyle raporlu. Yetkililerin bir an önce önlem alıp, sorunu çözmesi gerekiyor. İlçe Milli Eğitim Müdürülğü'ne başvurduk, ancak hiç kimse ilgilenmedi'' dedi.

Öğrenci velisi Veli Gürkan ise bazı öğrencilerin okul bahçesi dışında duvar kenarlarına tuvaletlerini yaptıklarını iddia etti.

Karaali Beldesi Belediye Başkanı AKP'li İbrahim Issı ise belediyenin imkanlarının yetersiz olduğunu belirterek, ?Okula çok fazla destek olamıyoruz. Kanalizasyon çalışmamız henüz okulun bulunduğu bölgeye gelmedi. Elimizden çok fazla bir şey gelmiyor'' dedi.

Öğrenciler, çoğu zaman tuvalete gitmediklerini belirterek, ?Çok sıkışırsak öğretmenler tuvaletine gidiyoruz'' dedi.

KALORİFERLER DE YANMIYOR

500 öğrencinin bulunduğu okuda, havaların soğumasına rağmen kaloriferler de yanmıyor. Belediye Başkanı İbrahim Issı, ?Okuldaki bir çok petek patlak. Zaten kaloriferi yakacak görevli de yok. Öğrenciler soğukta oturuyor'' dedi.

OKUL MÜDÜRÜ: DURUM GEÇİCİ

Okul Müdürü Hüseyin Kanbir, yaşanan durumunun geçici olduğunu iddia ederek, tuvaletleri görüntüleyen DHA ekibine engel olmak istedi. Kanbir, ?Fosseptik dolu. Bu geçici bir durum'' dedi. Öğrenciler ve veliler ise okul tuvaletinin geçen yıldan bu yana aynı durumda olduğu iddia etti.

SORUŞTURMA AÇILACAK

İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Karaali İlköğretim Okulu'nun fiziki imkanlarında bazı aksaklıklar olduğunu belirterek, ?Bu aksaklıklar en kısa sürede giderilecek. Ancak, okulun temizliği ile ilgili bir sorun varsa bundan okul yönetimi sorumludur. Derhal soruşturma başlatıyorum'' dedi.

Uzmanlar, tuvaletin taşmasının iki nedeninin olabileceğini belirterek, ?Ya temizlenmiyordur, ya da foseptik çukuru doludur. Foseptik çukuru hatalı yapım sonucu yeraltı sularını içine alıyor olabilir. Böylece çukur sürekli dolu kalır. Bunun için yeni bir foseptik çukuru inşaa edilmeli. Sorun bundan kaynaklanmıyorsa, tuveletin temizliği yapılmalı'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber