Yaşlılara, torunlarını görmeleri için yol harçlığı verilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Ekim 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maddi imkânsızlıklar sebebiyle yakınları tarafından ziyaret edilmeyen yaşlılara devlet eli uzatılıyor. Bu durumdaki vatandaşlara yakınlarına gidebilmeleri amacıyla devlet tarafından 'yol harçlığı' verilmesi önerildi.

Yaşlılar üzerine yaptığı geniş kapsamlı bir araştırmada 'maddi imkânsızlık' faktörünü tespit eden Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, harçlık önerisini kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'ya sundu.

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Türkiye'de yaşlıların genel sağlık durumları, yemek yeme, temizlik, alışveriş, fatura ödeme gibi genel yaşam becerileri, çocuklarının ziyaret sıklıkları gibi konuları araştırdı. Araştırma sonuçlarının analizi Genel Müdür Doç. Dr. Ayşen Gürcan imzası ile Bakan Çubukçu'ya gönderildi.

Analizde, genel müdürlüğün yaptığı son araştırma sonuçlarına yer verildi. Buna göre, Türkiye'deki yaşlı nüfusun genel nüfusa oranı şu an için yüzde 8,6. Bu oranın 2030 yılında yüzde 30'a çıkacağı öngörülüyor. Araştırmaya konu olan yaşlıların yüzde 50'si çocukları tarafından ziyaret edilirken, yüzde 42'si para ve vakit yokluğunu gerekçe gösteren çocukları tarafından ancak uzun aralıklarla ziyaret ediliyor. Kız çocuklarına nazaran erkek çocukları tarafından daha çok ziyaret edilen yaşlıları daha sonra en çok komşuları ziyaret ediyor. Torunlar ise komşuların ardından geliyor.

Anne ve babalarını maddi yetersizlik ve vakit darlığı gerekçeleri ile ziyaret edemeyen evlatların gerekçelerini ortadan kaldırabilmek, ayrıca Türk aile yapısını korumak için çeşitli önerilere de söz konusu analizde yer verildi. Bu çerçevede, yaşlıların çocuklarını ziyaret edebilmesi amacıyla 'yol harçlığı' ya da 'yaşlının yolculuk indirimi' adı altında maddi destek sağlanması istendi. Ebeveyn ölümlerinde, torunların yaşlıya bakımı konusunda yasal düzenleme yapılması, yaşlıların yüzde 74'ünün 'evde bakım'dan yana duruş sergilemeleri sebebi ile de evde bakım politikalarının geliştirilmesi diğer öneriler arasında yer aldı.

Yaşlıların yüzde 70'inin çocukları ile yaşamaktan yana olduklarını belirleyen Genel Müdürlük, çocukların fiziki mekânla desteklenmesini önerdi. Bunun için Toplu Konut İdaresi'nin yaşlıların kolaylıkla yaşayabileceği konutlar inşa edebileceği belirtildi. Bu konutlardan almak isteyenlere evde yaşlı bulunmasının şart koşulabileceği kaydedildi. Yaşlıların ancak binde 1'inin sosyal ve kültürel faaliyete ihtiyaç duyduğu sonucunun da alındığı araştırmada, bu durumun 'sosyal bir izolasyon'a yol açtığı görüşüne yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber