Devlet hastanesi poliklinikleri yeniden düzenleniyor

Haber Giriş : 24 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmet sunumunu kolaylaştırmak, sağlık hizmetlerinden yararlanma sürelerini kısaltmak ve vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşabilirliğini artırmak için, ''Polikliniklerde Hekim Seçme'' uygulamasını başlatıyor.

Bundan böyle hastalar devlet hastanelerinde tercih ettiği hekime muayene olabilecek. Uygulama pilot illerde başlayacak, çok kısa sürede tüm Türkiye'ye yayılacak.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, uygulamanın başlatılmasına ilişkin 81 il sağlık müdürlüğüne bir genelge gönderdi. Akdağ, söz konusu genelgede, sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmanın, verimli insan gücü, tıbbi donanım ve fiziki mekanın uygun kullanımı ile doğrudan ilgili olduğunun altını çizdi. Akdağ, hastanelerde vatandaşların en yoğun olduğu ve bekleme süresinin en uzun olduğu yerlerin poliklinikler olduğunu hatırlatarak, ''Sağlık kurumlarımızda 2003 yılında gerçekleştirilen poliklinik sayısı 70 milyondur. Poliklinik hizmetleri, hastanelerimizde vatandaşlarımızın en yoğun olduğu ve bekleme süresinin uzun olduğu yerlerdir. Bu kapsamda hastanelerimizde poliklinik hizmetlerinin sunumunun iyileştirilmesi amacıyla hastaların hekimini seçebilmesini öngören bir sistemin uygulamasına geçilecektir'' diye konuştu. Akdağ, 'hekim seçme' uygulamasının şartları ve alt yapısı uygun olan hastanelerde başlatılacağını, daha sonra tüm ülkeye yaygınlaştırılacağını ifade etti.

Bakan Akdağ, genegede 'hekim seçme' uygulamasına geçilecek olan hastanelerde poliklinik hizmetlerinin şu şekilde yeniden düzenleneceğini açıkladı:

''- Poliklinik hizmetlerinin sunumunda, hastalarımızın hekimini seçebilme özgürlüğü esastır. Bu nedenle hastaların hekimini seçebilmesine imkan verecek her türlü tedbir alınacaktır.

- Hastane baştabipleri, aktif olarak çalışan klinisyen uzman hekim sayısı kadar poliklinik odası açacak, poliklinik odalarında hastaya hizmet sunmak için gerekli olan tıbbi araç, gereç ve demirbaş malzemesinde eksiklik olmamasına azami itina gösterilecektir.

- Hastane baştabipleri poliklinik yapılan alanda branşlar itibariyle hizmeti sunan tüm hekimlerin isimlerini herkesin görebileceği şekilde ilan edecektir.

- Poliklinik odalarının uygun yerlerine odayı kullanacak uzman hekimin adı, soyadı ve branşı yazılacaktır.

- Poliklinik hizmetlerinin sunulduğu yerlerde hastaları bilgilendirmek, yönlendirmek ve uzman hekimlerin hastalarla ilgili sekreteryasını yürütmek üzere yeteri kadar tıbbi sekreter ile danışma ve rehberlik hizmetleri için sağlık personeli görevlendirilecektir. Bu konuda gerekli görülmesi halinde hizmet alımı yapılacaktır.

- Sekreteryalar, yoğunluğun bir yerde toplanmaması için ilgili polikliniklerin olduğu yerlerde kurulacaktır.

- Sekreteryada görev yapan personel, halka ilişkiler konusunda eğitimden geçirilecektir. Sekreteryada görev yapan personelin özel kıyafet giymeleri sağlanacaktır.

- Sekreteryadaki personelin, kaç polikliniğe bakacağı yoğunluk dikkate alınarak belirlenecektir.

- Hastalar, hekim seçme uygulaması ve nasıl yararlanacakları konusunda bilgilendirilecek, ancak sekreterya veya başka çalışanlar tarafından belirli bir hekime yönlendirilmeyecektir.

- Polikliniklerin bulunduğu alanlarda hastafarın rahatlıkla oturmaları, dinlenmeleri veya oturarak sıralarını beklemelerini sağlamak üzere uygun ortamlar sağlanacaktır.

- Hastaların yönlendirilmesi, sıralarını takip edebilmeleri ve gerekli duyuruların yapılabilmesine imkan verecek ışıklı veya başka türlü düzenlemeler yapılacaktır.

- Hastanenin dış cephesine, hastanede hekimlerin tercih edilebildiği bir sistemin uygulandığını belirten duyurular ekte yer alan formatta asılacaktır.

- Poliklinik hizmetlerinin hafta içi olduğu gibi hafta sonu ve akşam da verilmesi mümkün olduğundan, istekli olan uzman hekimlerin bu talebini başhekimliğe yazılı olarak iletmesi kaydıyla gerekli düzenlemeler yapılarak hizmet sunumu sağlanacaktır. Laboratuvar ve görüntüleme ünitelerinde de bu doğrultuda tedbir alınacaktır.

- Poliklinik hizmetlerinde hekim seçme özgürlüğünün hayata geçirilmesi amacıyla yapılan düzenlemeler sonucu uygulamaya geçilen hastanelerde hekim seçme özgürlüğünün başladığını gösteren logoların kullanılmasına izin verilecektir''.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber