3 kez Retina Oscar'ı alan Prof. Öncel: Gözler için ceviz ve balık yiyin

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Ekim 2007 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Retina Oscar'larına ambargo koyan Türk

Tıp dünyasının bir numaralı ödülü Retina Oscar'ını üst üste 3 yıl kazanan Prof. Dr. Murat Öncel, başarıya doymuyor. Sırada yeni doktorlar yetiştirmek var

Türkiye'nin göz alanında dahi bir doktoru var: Prof. Dr. Murat Öncel... Retina Oscar'ı olarak adlandırılan ve çok az doktora verilen ödülü tam 3 kere kazanan Öncel, Dünya Göz, Alman ve Avrupa hastanelerinde hastalarını muayene ediyor:

Üç kez Retina Oscar'ını kazandınız...

Evet, 2004, 2005 ve 2006 yıllarında üç kez üstüste bu ödülü kazandım. Ayrıca, ABD'de onur ve yüksek onur ödülleri sahibiyim. Bu ödülleri Türkiye'deki çalışmalarımla almam anlamını daha da artırıyor. Çünkü, ülkemizde araştırma olanakları çok kısıtlı.

Gelecek hedefleriniz neler?

Öğrenmenin sonu yok. Daha çok araştırma yapmak ve genç kuşaklara aktarmak istiyorum. Bunun için de önümüzdeki günlerde bir hastanede bu arzumu gerçekleştirme fırsatı bulacağım. Amacımız yeni doktorlar yetiştirebilmek.

Yurtdışındaki çalışmalarınız?

Arnavutluk, Romanya, Bosna-Hersek, Irak, Suriye ve Yunanistan'dan hastalarımız geliyor. Her iki-üç ayda bir Azerbaycan ve Gürcistan'da ameliyatlar yapıyorum. Bunun dışında da İtalya, Almanya, Yunanistan ve Hindistan gibi yurtdışındaki bazı ülkelerde canlı operasyonlar yapıp diğer doktorlara eğitim veriyorum. Geçen ay Hindistan'da bu yüzden bir de ödül aldım.

Türkiye'deki teknoloji ne durumda?

ABD ve Avrupa'daki ameliyatlar Türkiye'de de yapılıyor. Sadece keşif yapamıyoruz. İlaçları, teknikleri ABD keşfediyor. Ancak anında uygulayabiliyoruz.

Hangi aralıklarla göz doktoruna gidilmeli?

45-50 yaşından sonra yılda bir kez. Kareli kağıt testi de en az ayda bir yapılmalı. Çizgilerde bir yamukluk görülürse doktora gidin.

Diyabetin artması, hangi tehlikeyi artırıyor?

Maalesef 55-60 yaşları arasında ?diyabetik retinopati' dediğimiz şeker hastalığına bağlı körlükler birinci sırayı teşkil ediyor. Hamilelikte diyabet tespit edilen kadın, her üç ayda bir gitmesi gerekir. Erken teşhiste körlüğü durdurabiliyoruz. Yoksa, vitrektomi' dediğimiz çok hassas bir ameliyata başvuruyoruz.

Gözler için ceviz ve balık

Hangi göz hastalıkları öne çıkıyor?

Sarı nokta diye ifade edilen ?makula dejenerasyonu'. Bu hastalık 60 yaşından sonra az görmenin bir numaralı sebebi. Körlük yapmıyor. Ama hasta merkezi bölgeyi göremiyor, okumakta zorluk çekiyor, araba kullanamıyor. Geç teşhis edildiğinde geri dönüşü yok. Bazı ilaçlar ve fotodinamik ile hastalığı durduruyoruz.

Peki hastalara neler öneriyor sunuz?

Hastalara renkli sebzeler ve ıspanak, brokoli gibi yemelerini öneriyoruz. Ayrıca Omega 3 içeren yiyecekler balık, ceviz çok faydalı, bu hastalığın ilerlemesini durduruyor

Türkan Yılmazer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber