İller Bankası adını değiştiriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2007 16:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM İçişleri Komisyonunda, geçen dönem kadük kalan ve hükümetin yenilediği İller Bankasının yapılandırılmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi.

Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut'un başkanlığında toplanan komisyon, ''İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun Tasarısını ele aldı.

Komisyonun, ''tali komisyon'' olarak benimsediği tasarıya göre, İller Bankası Anonim Şirketi, Bankacılık Kanununda kalkınma ve yatırım bankaları için öngörülen ilkelere uygun olarak il özel idaresi, belediyeler ve bağlı kuruluşlar ile bunların üye oldukları mahalli idare birliklerinin kredi ihtiyaçlarını, bankacılık ilke ve kuralları doğrultusunda karşılayacak, projeler geliştirecek ve danışmanlık hizmeti yapacak.

Belediyeler ile il özel idarelerinin hisseleri, Hazineye devredilecek. Kurulacak olan bankanın adı İlbank olacak. 3 milyar YTL olan bankanın sermayesi, genel kurul kararıyla artırılabilecek.

Banka hissedarlarından oluşacak Genel Kurul, 7 kişiden oluşan yönetim kurulunu belirleyecek. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi 3 yıl olacak.

Banka hizmetlerinin getirdiği görevler, sözleşmeli personel tarafından yürütülecek. Banka personelinin hizmete alınması, nitelikleri, atanma, ilerleme, yükselme, görevden alma şekilleri, görev ve yetkileri, disiplin esasları, yükümlülükleri, Bakanlar Kurulu kararıyla çıkartılacak yönetmelikle düzenlenecek.

Bankaya, bedeli ödenmeyen bir görev verilemeyecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, İller Bankasının tüm hak ve mükellefiyetleri, İller Bankası Anonim Şirketine intikal edecek.

Tasarının gerekçesinde, İller Bankasının çağdaş bankacılık ilkelerine göre faaliyette bulunması, konusunda uzmanlaşmış bir kalkınma ve yatırım bankasına dönüştürülmesi zorunluluğunun doğduğu vurgulanarak, ''Bu çerçevede, tasarıyla, İller Bankasının tüm iş ve işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi olarak, olanakları ölçüsünde yerel yönetimlerin her türlü kredi ihtiyaçlarını karşılayan ve bankacılık işlemlerine aracılık eden, bunlar için proje üreten, danışmanlık hizmeti veren ve anonim şirket şeklinde yapılanan, Bankacılık Kanununa göre örgütlenen, çağdaş bankacılık esaslarına göre faaliyet gösteren, alınında uzmanlaşmış bir kalkınma ve yatırım bankasına dönüşmesi amaçlanmıştır'' denildi.

-GÖRÜŞMELER-

Tasarının görüşmeleri sırasında söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, düzenlemede eksikliklerin bulunduğunu belirterek, İlbank'ın belediyelere vereceği kredilerin usullerinin çok açık ve net olarak belirtilmesi gerektiğini söyledi.

İller Bankasının hissedarları arasında belediyeler ile il özel idarelerinin bulunduğunu, bu kuruluşların yıllarca İller Bankasına pay ödediğini anlatan Kıyıklık, ''Belediyelerin hakları, Hazineye devrediliyor. Bu hak kaybıdır. Bununla ilgili ileride hukuki sorunlar çıkabilir'' dedi.

İller Bankasına borcu olan birçok belediyenin bulunduğunu, bununla ilgili tasarıda bir düzenleme olmadığını ifade eden Kıyıklık, tasarının bu haliyle çıkmaması gerektiğini savundu.

Milletvekillerinin eleştirileri üzerine İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Atasoy, ''Tasarının en zayıf noktası, bu zamana kadar ödenen sermaye paylarının ne olacağıdır'' dedi. İller Bankası ile ilgili yasanın 1933 yılında çıktığını ve bu süre zarfında belediyelerden para kesildiğine dikkati çeken Atasoy, ''Doğal olanı bu parayı belediyelere vermektir. O tarihten bu yana belediyelerden kesilen paraları tespit edemiyoruz. Tespit edilse bile iade hangi rakam üzerinden yapılacak? Tasarı hazırlanırken Hazine yetkilileri 'Devlet bir kanunla verir, bir kanunla alır' görüşünü dile getirdiler. Yapılan müzakereler sonucu hisselerin Hazineye devredilmesi kararlaştırıldı'' diye konuştu.

Bunun üzerine AK Parti'li Kıyıklık, ''belediyelerden alınan payların tespit edilemediği'' görüşüne katılmadığını belirterek, ''Siz tespit edemiyorsanız, ben tespit edeyim. Benim Bağcılar'daki ekibim bu konuda çok iyidir. Bu payları size 1 ayda tespit ederim'' dedi.

Genel Müdür Atasoy, İller Bankasının bugüne kadar çok tartışılan kurum olduğunu, daha önce belediyelerden çok şikayet aldıklarını anlatarak, ''Göreve gelince iki şeyi yok ettik. Birincisi işlemlerde belediyelerin hangi siyasi parti tabelası taşıdığına bakmadık. İkincisi de 'Bugün git yarın gel' anlayışını yıktık'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber