TOGG'dan Britanya basınında 'çığır açan ilk yerli otomobil' olarak bahsedildiği iddiasına yalanlama

İngiliz The Telegraph gazetesi, Türkiye'nin yerli otomobilinin üretileceği fabrikayla ilgili yaptığı haberini, günün çığır açan gelişmesi olarak duyurduğu iddiası iddiası teyit.org tarafından yalanlandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2020 20:10, Son Güncelleme : 20 Ekim 2020 13:55
TOGG'dan Britanya basınında 'çığır açan ilk yerli otomobil' olarak bahsedildiği iddiasına yalanlama

teyit.org'un konuyla ilgili yaptığı düzeltme şu şekilde

Groundbreaking kelimesi sıfat olarak kullanıldığında "çığır açan" anlamına gelse de burada törenden bahsediliyor, "groundbreaking ceremony" de temel atma töreni.

Fotoğraf açıklaması The Telegraph'a ait değil. İlk olarak Anadolu Ajansı'nın kullandığı cümle The Telegraph tarafından direkt olarak kopyalanmış.

İlk olarak İHA'da Aylin Karadeniz imzasıyla yer alan, ardından Hürriyet, Sözcü, TRT Haber, A Haber, HaberTürk, CNNTürk gibi pek çok internet gazetesinde paylaşılan bir haberde, Britanya basınında yerli otomobil TOGG'dan "çığır açan otomobil" olarak bahsedildiği iddia edildi. Habere göre The Telegraph gazetesi, günün önemli gelişmelerini aktardığı haberinde "Türkiye'nin çığır açan ilk yerli otomobili TOGG'un mühendislik, tasarım ve üretim merkezinin temel atma töreni, Türkiye'de Bursa'nın Gemlik ilçesinde gerçekleştirildi" ifadelerini kullanmıştı. The Telegraph'ın haberinden bir ekran görüntüsü, TOGG'un resmi Twitter hesabından da paylaşıldı.

Ancak iddia doğru değil. Metinde "çığır açan" ifadesi kullanılmadı. "Groundbreaking ceremony", "temel atma töreni" anlamına geliyor. Ayrıca açıklama The Telegraph'a ait değil, ilk olarak Anadolu Ajansı fotoğraf açıklamasında bu cümleyi kullanmış.

"Groundbreaking" kelimesi "temel atma" anlamında kullanılmış
The Telegraph'ta yer alan cümlede geçen "groundbreaking" kelimesi "çığır açan" anlamında kullanılmamış. "Groundbreaking" kelimesi sıfat olarak kullanıldığında "inovatif", "çığır açan", "yenilikçi" gibi anlamlara gelse de "groundbreaking ceremony" temel atma törenleri için kullanılan bir kalıp. Pek çok haberde de karşılaştığımız "groundbreaking ceremony" tamlaması, fiziksel olarak gerçekleşen, somut bir temel atma törenlerine işaret ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber