''Eski eşime niye fatura gönderdin'' davası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2007 18:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacı bir kadın, şifresini değiştirdiği ve dilekçeyle uyarıda bulunduğu halde cep telefonu dökümlerini boşandığı eşine veren GSM şirketi hakkında, "özel hayatın gizliliği ve haberleşme hürriyetini ihlal ettiği" gerekçesiyle, 30 bin YTL manevi tazminat davası açtı.

Bankacı Şehnaz Yüksel'in avukatı Cesim Parlak tarafından Beyoğlu 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verilen dava dilekçesinde, Yüksel'in eşi Bilal Akdoğan'dan 13 Eylül 2001 tarihinde boşandığı hatırlatıldı. Şehnaz Yüksel'in, adına kayıtlı bulunan 2 ayrı cep telefonuna ilişkin, arayan ve aranan dökümlerinin eski eşi tarafından sahte evrak düzenlenerek alınmaya çalışıldığını öğrendiği belirtilen dilekçede, Yüksel'in bunu önlemek amacıyla bu telefonlarla ilgili hiçbir bilginin kimseye verilmemesi amacıyla GSM şirketine 9 Mayıs 2006 tarihinde dilekçeyle müracaat ettiği, ayrıca güvenlik şifresini değiştirdiği anlatıldı.

Dilekçede, güvenlik şifresinin değiştirilmesi ve dilekçeyle uyarıda bulunulması halinde söz konusu cep telefonları konuşmalarının dökümlerinin, Şehnaz Yüksel'in boşanmış olduğu eşi Bilal Akdoğan'a verildiği belirtildi. GSM şirketinin, yetkili hakim ve mahkeme kararı olmaksızın tamamen Şehnaz Yüksel'in özel hayatını ve haberleşme hürriyetini hiçe sayarak bu bilgileri üçüncü şahıslarla paylaşmasının Anayasa'ya aykırı olduğu ifade edilen dilekçede, bu durumun, haberleşmenin ihlalini düzenleyen ilgili yasalar ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) de aykırı olduğu savunuldu.

Bilal Akdoğan'ın eski eşinin telefon kayıtlarına ulaşmasının Şehnaz Yüksel ile onu arayan ve aranan numara sahipleri içinde tehdit oluşturduğu ileri sürülen dilekçede, telefon kayıtlarının Bilal Akdoğan'ın eline geçmiş olmasının, eski eşinin halen hayatını yönlendirmeye çalıştığı anlamına geldiği ve bu durumun müvekkil için küçük düşürücü olduğu belirtildi.

30 bin YTL tazminat istedi

Dilekçede, Borçlar Kanunu'nun 49. maddesine göre, haberleşmenin gizliliği kuralını hiçe sayan ve hukuken sorumlu düşen telekomünikasyon hizmeti sunan GSM şirketinin, Şehnaz Yüksel'in uğradığı manevi zararı tazmin etme zorunluluğu bulunduğu ifade edildi. Şehnaz Yüksel'in, telefon kayıtlarının eski eşi tarafından öğrenildiğini bildiği ve iç dünyasının "eski eşinin başka neler bildiği ile ilgili" büyük bir şüpheyle tahrip olduğu kaydedilen dilekçede, manevi tazminatın iç huzurunu, ruh halini tam onaramayacağı, ancak maddi olarak biraz sıkıntısını giderebileceği dile getirildi. Dilekçede bu nedenle, GSM şirketinin 30 bin YTL manevi tazminat ödemeye mahkum edilmesi talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber