Meclis de merkezî sınavla personel alacak

Haber Giriş : 26 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet personeli alımlarında torpil yolunu kapatan merkezi sınav sisteminin uygulanması Meclis'i de harekete geçirdi.

TBMM Başkanlığı, alacağı 50 personel için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne başvurdu. 9 Ekim'de yapılması planlanan merkezî sınavda 70 ve üzeri puan alanlar mülakatta da başarılı olursa işe girebilecek. Torpil taleplerinden bunalan milletvekillerini rahatlatan ve asli görevlerini yapma imkanı doğuran uygulama dün Zaman'ın manşetinden duyurulmuştu. ?Başın düşerse dara, vekilini ara devri bilgisayarlı tayinle bitiyor' başlıklı haberde en çok personel alımının yapıldığı Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarında torpil döneminin sona erdiği anlatılıyordu.

TBMM Genel Sekreterlik Teşkilatı'nda çalıştırılmak üzere alınacak 50 uzman yardımcılığı kadrosu için Türkiye genelinde sınav yapılacak. Önceki gün başlayan başvurular 31 Ağustos Salı akşamına kadar sürecek. Başvuruların TBMM Personel ve Özlük İşleri Müdürlüğü'ne şahsen yapılması gerekiyor. ÖSYM tarafından 9 Ekim Cumartesi günü yapılacak iki saatlik sınavda başarılı olanlar sözlü sınava alınacak. 50 uzman yardımcılığı kadrosundan 25'i hukuk, diğer 25'i ise iktisat, işletme, siyaset bilimi, kamu yönetimi, maliye, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkile- ri ile istatistik fakültesi mezunlarına ayrıldı.

Hukuk fakülteleri ile söz konusu diğer branşlardaki fakülte mezunları ayrı testlere tabi tutulacak ve her iki testte 100 üzerinden 70 puan alarak ilk 100'e giren toplam 200 aday mülakata davet edilecek.

Türkiye'de bugüne kadar vatandaşların milletvekilleriyle ilişkisi çoğunlukla torpil üzerinde yoğunlaştı. Kızının veya oğlunun işe yerleştirilmesini isteyenler Parlamento'nun yolunu tuttu. Tayin isteyen memurlar da yıllarca tanıdık parlamenter peşinde koştu. Ancak merkezî sınav sisteminin devreye girmesi, siyaset yapma biçimini değiştirdi. Hem kişiye özel taleplerle oy toplama dönemi sona erdi hem de halkın temsilcileri yasama ve denetim faaliyetlerine daha fazla zaman ayırma imkanı buldu. Yıllardır ?iş ve tayin' talepleriyle uğraşan vekiller, artık asli görevlerine dönmeye başladı. Personel alımı ve tayin konularında yürürlüğe giren otomasyon sistemi, işini torpille yaptırmak isteyenleri üzse de toplumun geniş kesimini memnun etti. Gençler artık tanıdık aracılığıyla değil, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda aldıkları puana göre işe yerleştiriliyor. Yaklaşık 7 yıldır personel alımlarında uygulanan merkezî sistem, tayinleri de kapsamaya başladı. Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları bütün personel atamalarını otomasyon sistemiyle yapıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber