Hipertansiyon riski altında olabilirsiniz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Kasım 2007 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan sağlık taramaları sonucunda ülkemizde 6 milyonu erkek olmak üzere toplam 11 milyon hipertansiyon hastası olduğu tespit edildi.

Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan sağlık taramaları sonucunda ülkemizde 6 milyonu erkek olmak üzere toplam 11 milyon hipertansiyon hastası olduğu tespit edildi.

Oldukça sinsi seyreden ve şikayet bulgusu neredeyse olmayan bir hastalık olan hipertansiyon hayati organlar üzerinde telafisi çok zor ve hatta geri dönülemez tahribatlar yaratıyor. Bu hastalıklar içerisinde koroner kalp hastalıkları (kalp krizi enfaktüsü) kalp yetmezliği, felç, böbrek yetmezliği ve tansiyona bağlı körlük ilk sırada yer alıyor.

Erkeklerde Daha Yaygın, Ama...

Yapılan bilimsel araştırmalara göre hipertansiyonun 30 -40'lı yaşlarda görülme oranı yüzde 20; 50 -60'lı yaşlardaki yetişkinlerde yüzde 50'yken; 60'lı yaşların üzerindeki her üç erişkin insanın birinde hipertansiyon görülüyor. Hipertansiyon erkeklerde, kadınlardan daha sık görülse de; menopoz dönemi sonrası hipertansiyona yakalanan kadın sayısı önemli ölçüde artıyor.

Hipertansiyonun Nedenleri

Tansiyon hastalığının yüzde 90 - 95 oranında nedeni bilinmiyor. Buna karşın, hipertansiyonun ana nedenleri arasında kalıtımsal etkiler (ailesinde hipertansiyon olan bir kişinin hipertansiyon olma olasılığı yüzde 60'tır) ile tuz hassasiyeti, fazla alkol tüketimi, hareketsiz bir yaşam, şişmanlık, gibi nedenler sayılabilir.

Hangi Belirtileri Gösteriyor?

Hipertansiyon hastaları doktorlara en fazla, sabahları enseye vuran lokal baş ağrısı, ensede tutukluk, baş dönmesi, mide bulantısı, kulak içinde uğultu, burun kanaması, yaptığı işe kendisini verememe -konsantrasyon bozukluğu- gibi nedenlerle başvuruyor. Bunlar aynı zamanda hipertansiyonun ana belirtileri...

Kimler Risk Altında?

Hipertansiyon günümüzün en ciddi ve üzerinde durulması gereken hastalıklarından bir tanesi. 55 yaş ve üzerindeki erkekler ile 65 yaş üzerindeki kadınlar risk grubunun başında geliyor. Kolestrolün yüksek olması, sigara içmek, şeker hastalığı, şişmanlık, stres, hareketsiz yaşam hipertansiyona yakalanma riskini artırıyor.

Tedavisi Mümkün...

İnsan yaşamında ve organizmasında telafi edilmeyecek hasarlara neden olan hipertansiyon tedavisi mümkün olan bir hastalık. Hipertansiyon tedavisi ilaçlı tedavi ve ilaçsız tedavi olarak ikiye ayrılıyor.

İlaçsız tedavide hasta yaşam tarzını, beslenme alışkanlıklarını değiştiriyor. Hipertansiyon hastaları eğer sigara kullanıyorlarsa; bunu mutlaka bırakmaları gerekiyor. Sigara kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırdığı gibi içilen her sigaradan sonra kan basıncında önemli bir artış meydana geliyor.

Ayrıca şişmanlık ile kan basıncı arasında da pozitif bir ilişki var. Şişman hastalarda, kalp damar hastalığı, şeker hastalığı ve kan yağlarının yüksekliği daha fazla.

Tansiyon hastalarının en fazla dikkat etmesi gereken besinlerin başında ise tuz geliyor. Tansiyon hastalarının özellikle tuzlu yiyeceklerden kaçınmaları gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken tuzlu yiyecekler arasında salça, domates suyu, cips, turşu, soda, sardalye, ton balığı, tuzlu çerezler, peynirler, tütsülenmiş etler geliyor. Hipertansiyonu olan kişilerin alkol tüketimini de azaltmaları gerekiyor.

Günlük tüketilen taze sebze ve meyve miktarını artırmak, günlük stresten uzak durmak da diğer hipertansiyondan korunma yöntemleri arasında yer alıyor.

Doğan hastanesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber