Güneydoğu'da öğretmen dertleri

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 04 Kasım 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Savaş Ay'ın yazısı

Bir grup öğretmen ve okul müdürüyle sohbet ediyorum. "Bir dokun bin ah işit" kabilinden bir sohbet oluyor bu.

Neler mi konuşuyoruz? Madem merak ediyorsunuz, okuyun o zaman.

- Güneydoğu'da öğretmen açığı sorunu büyük görünüyor...

- Evet gerçekten de büyük. Özellikle şark hizmeti için bölgeye gelen asker ve polislerin öğretmen eşlerinin kısa sürede tayin olması, sınıfların en az 1 yıl daha öğretmensiz kalmasına neden oluyor.

- Yıllardır bu sorun var. Hiç mi ilerleme kaydedilmedi?

- Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı kampanyalarla okullaşma oranı son 3 yılda yüzde 30 arttı. Bu artış bölgenin tamamına yansımasa da bazı illerde Türkiye ortalamasının üzerine çıktı.

'EN BÜYÜK SIKINTI ŞIRNAK'TA'

- İdareciler bazı pratik önlemler alamaz mı?

- Eğitim adına güzel şeylerin yapıldığı bölgede yaşanan öğretmen sirkülasyonu eğitiminin daha da gelişmesine engel olurken, yıllardır bir şeyler yapmak için çırpınan idarecileri zor durumda bırakıyor.

- Güneydoğu'da en sıkıntılı il hangisi?

- Şırnak. Bölgede öğretmen sirkülasyonu konusunda en büyük sıkıntı Şırnak'ta.

'TEDBİR GEREKİYOR'

Şırnak Milli Eğitim Müdürü Ömer Birlik, "Neden Şırnak?" sorusunu şöyle yanıtlıyor:

- Öğretmenlerimizi bölgede tutmak için kalıcı tedbirlerin alınması gerekir. Özellikle barınma sorunlarının giderilmesi ve ücretler konusunda iyileştirme yapılması önem taşıyor. Bugün Yozgat veya Konya'da da mahrum yerler kötü yerler var. Ama öğretmen bu bölgeye atandığı zaman ailesi geliyor. Dolayısıyla bu bölgeye maddi olarak öncelik verilmesi gerekiyor.

'KİRALAR PAHALI'

- Başka neler yapılabilir?

- Bölgede konut yapımına ağırlık verilmeli, Öğretmen geldiği zaman, köye gittiği zaman kalacak yeri olmalı. Şırnak pahalı bir kent. 300400 YTL kira isteniyor. En önemlisi, bölgede çalışan öğretmenlerin özlük haklarında kademe ilerlemesi yapılabilir.

Bu fotoğrafları öğretmenler çekti

Köşemin sağına soluna fotoğraflar serpiştiriyorum bugün. Hepsinin ortak özelliği, deklanşöre basanların öğretmen olması. Görev yaptıkları köyler ve çevresinde bakın nasıl okul, öğrenci ve çevre halkı manzaraları yakalamışlar.


Rakamlarla eğitim boğulması

Ne zaman duysak, görsek, derslik sayısını artırıcı önlemler ve hareketlere rastlıyoruz. Bunca derslik yapımına karşın acaba Güneydoğu'da son durum ne? Milli Eğitim ordumuzun her kademedeki gizli kahramanlarıyla konuştuğumuzda ortaya çıkan tablo şu:

HIZLI NÜFUS ARTIŞI

Bölgede her yıl yapılan onlarca dersliğe rağmen sıkıntı bir türlü giderilemiyor. Milli Eğitim Müdürleri bunu hızlı nüfus artışına bağlıyor. Bölgede 2003-2007 yılları arasında toplam 9 bin 800 derslik yapıldı. Diyarbakır'da yapılan bin 544 dersliğe rağmen 513 dersliğe daha ihtiyaç duyuluyor.

İNŞAATLAR SÜRÜYOR

108 bin öğrencinin olduğu Şırnak'ta en büyük sıkıntı, Cizre ve Silopi'de yaşanıyor. Cizre'de derslik sayısına düşen öğrenci sayısı 80, Silopi'de 70. Diyarbakır'da ise bu rakam 52. Devam eden derslik inşaatlarının bitmesi durumunda sorunun çözülmesi bekleniyor. Cizre ve Silopi'de 2 okulun inşaatı da devam ediyor.

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Şeyhmus Ayan, "Diyarbakır'da her yıl 50 bin öğrencinin yeni kayıt yaptırdığını, 370 bin öğrencinin olduğu ilde her sınıfta 30 öğrenci olması durumunda 513 dersliğe ihtiyaç duyulduğunu" anlatıyor.

'GİDEREM VAN'A DOĞRİ"

Van Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız, Van'daki öğretmen açığını ücretli öğretmenlerle kapattıklarını söylüyor.

Van'da görev yapacak bütün öğretmenlerin hizmet içi eğitimden geçirildiğini anlatan Yıldız, açtıkları 2 sınavda aldıkları 700 ücretli öğretmeni ihtiyaç olan okullara gönderdiklerini dile getiriyor.

YER DEĞİŞTİRME SORUNU

Muş'ta ise 753 öğretmen açığı bulunmasına rağmen eğitim aksamadan devam ediyor. 700 vekil öğretmenin alınacağı Muş'ta 450 başvuru yapıldı. 109 bin 456 öğrencinin bulunduğu kentte öğretmenlerin sık sık yer değiştirmesi ciddi sıkıntılar meydana getiriyor. Okullaşma oranının bölgede en yüksek olduğu Muş'ta 2002-2007 yılları arasında yüzde 92 okullaşma sağlandı.

TARİHİNDE İLK DEFA

Muş'ta yaşanan bir başka önemli gelişme ise 2002 yılında toplam bilgisayar sayısının 550'den 2007'de 3 bin 500'e çıkması.

Derslik sayısının 2002'de 2 bin 668 olduğu ilde, bu sayı 2007 yılında 4 bin 964'e yükseldi. Bu sayı aynı zamanda Cumhuriyet tarihinden bu yana Muş'a yapılan derslik sayısının yüzde 20'sini geçiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber