Yüksek Denetleme Kurulu müfettişleri raporundaki akıl almaz olay

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Kasım 2007 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişlerinin 2006'da hazırladığı Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) ile ilgili rapor akıl almaz bir olayı ortaya çıkardı.

Raporda, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Salih Demir ve kardeşi Erdoğan Demir'in ortaklaşa kurdukları Demir Madencilik'in kömür kaçakçılığı yaptığı belirtiliyor. Yaklaşık 10 yıldır bölgedeki kömürü çıkartmak için TTK ile, üretilen kömür üzerinden devlete ton başına ücret ödeme biçimindeki kiralama yöntemi olan rödövas sözleşmesi bulunan şirket, iddiaya göre kaçakçılık yaparak zengin oldu. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, devleti milyon dolarlarca zarara uğratan kömür kaçakçılığını belgeledi. Şirkete ait fatura ve belgelerin incelenmesi sonucu şirketin kaçak yollardan piyasaya 21 bin 485 ton kömür satışı yaptığı belirlendi.

6.7 MİLYON YTL CEZA KESİLEBİLİR

Demir Madencilik'le ilgili kaçakçılık olayını tespit eden raporun, 25 Eylül 2007 tarihinde TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen'in eline geçtiği öğrenildi. Ancak Dağdelen'in bugüne kadar raporun gereğiyle ilgili hiçbir şey yapmadığı belirtildi. 104 YTL olan yıllık ortalama kömür satış fiyatı hesaba katıldığında, 21 bin 485 ton kömür kaçırdığı iddia edilen Demir Madencilik'e, 6 milyon 703 bin 320 YTL para cezası verilmesi gerektiği de raporda yer alıyor.

İrfan DUMLU/İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber